Karamelliserad lök
Recept av: Peter Nordin
Denna underbara lök använder jag till mycket. Den tar litet tid att få klar, men går bra att frysa. Gör en stor sats och ha som kärlek i frysen. Du behöver en bred teflonpanna.
Ingredienser:
- 4 stora lökar
- 1 msk smör
- 2 msk olivolja
- 1 krossad vitlök
- 1 tsk salt
- 5 msk vatten
- ½ tsk socker
- 2 tsk vit vinäger
- ½ tsk svartpeppar
- 1 kvist färsk rosmarin
Gör så här:
Sätt ugnen på 140°
Dela lökarna på mitten och skiva tunt. Lägg all lök i teflonpannan med smöret och olivoljan. Stek på mycket svag värme 15 minuter. Lägg i den grovt krossade vitlöken. Tillsätt saltet och fortsätt sautera några minuter.
Löken skall inte få färg ännu, utan bli glansig och transparent. Tillsätt vattnet och låt vätskan sakta koka bort under ett lock i 5–10 minuter.
Nu tillsätter du vinägern och sockret. Lägg i rosmarinen. Låt allt steka ytterligare på svag värme 5–7 minuter så löken börjar karamelliseras och få en nötbrun färg, medan du rör med trägaffel.
Sist tillsätt svartpepparn. Lyft bort vitlöken, som gjort sitt och sprid all lök på en form eller bakplåt och baka 25 – 30 minuter i ugn. Denna koncentrerade lök är underbar att njuta till en grillad köttbit.
Karamelliserad lök
Recept av: Peter Nordin
Denna underbara lök använder jag till mycket. Den tar litet tid att få klar, men går bra att frysa. Gör en stor sats och ha som kärlek i frysen. Du behöver en bred teflonpanna.
Ingredienser:
- 4 stora lökar
- 1 msk smör
- 2 msk olivolja
- 1 krossad vitlök
- 1 tsk salt
- 5 msk vatten
- ½ tsk socker
- 2 tsk vit vinäger
- ½ tsk svartpeppar
- 1 kvist färsk rosmarin
Gör så här:
Sätt ugnen på 140°
Dela lökarna på mitten och skiva tunt. Lägg all lök i teflonpannan med smöret och olivoljan. Stek på mycket svag värme 15 minuter. Lägg i den grovt krossade vitlöken. Tillsätt saltet och fortsätt sautera några minuter.
Löken skall inte få färg ännu, utan bli glansig och transparent. Tillsätt vattnet och låt vätskan sakta koka bort under ett lock i 5–10 minuter.
Nu tillsätter du vinägern och sockret. Lägg i rosmarinen. Låt allt steka ytterligare på svag värme 5–7 minuter så löken börjar karamelliseras och få en nötbrun färg, medan du rör med trägaffel.
Sist tillsätt svartpepparn. Lyft bort vitlöken, som gjort sitt och sprid all lök på en form eller bakplåt och baka 25 – 30 minuter i ugn. Denna koncentrerade lök är underbar att njuta till en grillad köttbit.
Mer av Peter Nordin !
Soppa på oliver
Vegetariskt,Soppor,Peter Nordin
Mixa spenat, oliver, grädde och buljong i matberedaren någon minut och stjälp upp i en tjockbottnad kastrull och låt blandningen koka...
En glädjefylld tradition
Vi Gillar,Peter Nordin,Drinkar
Aperitivo är en viktig, glädjefylld och stämningshöjande tradition i Italien - och speciellt i min region Marche
En resa i fantasin
Just nu,Reportage,Peter Nordin
I väntan på det ”goda Italien” är som i väntan på Godot av Samuel Beckett. Cooking with Stanley Tucci in searching for Italy - blir vårt substitut till att kunna resa i Italiens underbara landskap.
Salsa Ruffino
Salsa Ruffino - Här följer en enkel men god italiensk sås som passar fint på ett svenskt julbord. Inte minst är det en hit på skinkmackan!
Mer av Peter Nordin !
Bistecca alla Fiorentina
Låt köttet stå framme i rumstemperatur 10 – 20 minuter innan du skall grilla. Många kockar menar att detta inte behövs, utan att du kan ...
Historien om Vincisgrassi
Historien om Vincisgrassi. För några dagar sedan satt jag på torget i en liten by på en höjd över havet i Marche. Torre di Palme påminner..