Cornetto – för den perfekta starten på dagen
Text och bild: Jonas Henningsson
Den bästa starten på dagen får man med kombinationen cornetto och cappucino, dessa intages förstås stående i givakt som för att högtidligt hälsa den nya dagen. Det tycker de allra flesta lokalborna i Rom, i alla fall känns det så på mitt favoritfrukosthak, Bar Barberini där kombinationen är legio och trängseln kring de här väldoftande godbitarna är stor varje morgon.
Cornetto (ungefär litet horn i översättning) är italienarnas motsvarighet till den österrikiska giffeln Kipferl och påminner om franska briochen (som man ofta hör cornetton benämnas i norra Italien) och croissanten. En luftig och mycket lätt uppenbarelse (dessutom med mindre smör) som bäst intages vuoto, tom. Man kan få cornetton fylld med sylt eller nutella eller annat sött förstås också. Men bäst smakar den naturell. Till cappucinon.
Cornetton har liksom croissanten lager av krispigt skal. Men de skiljer sig också åt. Cornetton är sötare. Cornetton är förstärkt med ägg och socker och flyger inte omkring som vilsna höstlöv i luften när du biter. Cornetton kan också vara smaksatt med vanilj, apelsin och citroncest som gör att gommen gör frivolter av glädje. Friskt, inte för sött – och perfekt som start på dagen.
Läs mer av Jonas Henningsson:
Spritz – En bitterljuv historia
Cornetto – för den perfekta
starten på dagen
Text och bild: Jonas Henningsson
Den bästa starten på dagen får man med kombinationen cornetto och cappucino, dessa intages förstås stående i givakt som för att högtidligt hälsa den nya dagen. Det tycker de allra flesta lokalborna i Rom, i alla fall känns det så på mitt favoritfrukosthak, Bar Barberini där kombinationen är legio och trängseln kring de här väldoftande godbitarna är stor varje morgon.
Cornetto (ungefär litet horn i översättning) är italienarnas motsvarighet till den österrikiska giffeln Kipferl och påminner om franska briochen (som man ofta hör cornetton benämnas i norra Italien) och croissanten. En luftig och mycket lätt uppenbarelse (dessutom med mindre smör) som bäst intages vuoto, tom. Man kan få cornetton fylld med sylt eller nutella eller annat sött förstås också. Men bäst smakar den naturell. Till cappucinon.
Cornetton har liksom croissanten lager av krispigt skal. Men de skiljer sig också åt. Cornetton är sötare. Cornetton är förstärkt med ägg och socker och flyger inte omkring som vilsna höstlöv i luften när du biter. Cornetton kan också vara smaksatt med vanilj, apelsin och citroncest som gör att gommen gör frivolter av glädje. Friskt, inte för sött – och perfekt som start på dagen.
Läs mer av Jonas Henningsson:
Spritz – En bitterljuv historia
Verona – kärlek, historia och vindrömmar
Prosecco och Cicchetti
Mer av Jonas Henningsson !
Suppli – delikat dröm
Vi Gillar,Reportage,Jonas Henningsson
När du besöker Rom dröjer det inte länge förrän du kommer i kontakt med en av stadens verkliga delikatesser - risbollen suppli...
Antica Bottega Vini
Antica Bottega Vini. När du besöker Verona så får du inte missa den här legendariska vinbaren! Bottega Vini har bjudit ut vin från trakten..
Valpolicella – vyer, dofter och smaker
Valpolicella är en av Italiens mest traditionella vinregioner med en rustik matkultur som går tillbaka tusentals år i tiden. Här produceras högklassiga viner i ett böljande landskap som man utforskar bäst till fots...
Prosecco och Cicchetti
Reportage,Jonas Henningsson,Just nu
Bästa sättet att förolämpa en venedigbo är att kalla Cicchetti för tapas. Bästa sättet att lära känna en venedigbo är att besöka en av stadens hundratals små cicchettibarer. Cicchetti är små bröd fyllda med allehanda olika delikatesser. Till Cicchettin passar den friska och från regionen Veneto sprunga proseccon förstås fantastiskt bra, här är några av mina favoritstopp för denna kombination...
Mer av Jonas Henningsson !
Verona – kärlek, historia och vindrömmar
Varje besök i Verona skapar minnen av kärlek, historia och vinupplevelser. Vi minns en vindlande dag i den historiska staden. Framför Arena di Verona slingrar sig ett par tätt,
Prosecco och Cicchetti
Bästa sättet att förolämpa en venedigbo är att kalla Cicchetti för tapas. Bästa sättet att lära känna en venedigbo är att besöka en av stadens hundratals små cicchettibarer. Cicchetti är små bröd fyllda med allehanda olika delikatesser. Till Cicchettin passar den friska och från regionen Veneto sprunga proseccon förstås fantastiskt bra, här är några av mina favoritstopp för denna kombination...