Arancini Verdi

Arancini VerdiRisottobollar

Text och recept: Peter Nordin

Grön antipasti, såsom vi ibland serverar den, som en fin start på vår dining här på Ruffino – i det böljande Marche. Vegetariska rätter blir mer och mer vanligt, även i Italien som än så länge får anses vara ett orubbligt köttrike.

Läs mer

Hit har inte debatten om köttets miljöpåverkan nått. Även många hälsosidor, tidningar och bloggar etc. rekommenderar gärna illrött kött som hälsans måltid nummer ett. Här är man stolt över sin småskaliga kreaturproduktion som också vävs samman med historia och tradition. Men det gröna är på framfart och efterfrågan ökar stadigt. Så här har vi ett ess i bakfickan för ”goda vegetariska Italien”.

 

Ingredienser: (4–6 personer)

  • 150 g kall överbliven zucchini – eller sparrisrisotto av grönsaksbuljong
  • 20 g riven parmesan
  • 35 g riven provoloneost
  • 20 droppar grön tabasco verde (grön)
    1 msk hackad persilja
  • 1 msk hackad mynta
  • salt och peppar

 

Panering:

  • 50 g mjöl
  • 1 ägg, vispat med en nypa salt. (Du kan hoppa över ägget och rulla enbart i mjöl och ströbröd)
  • 1 dl ströbröd

 

Fritering:

  • Kastrull, termometer
  • 1 liter rapsolja.

 

Så här gör du Arancini Verdi:

Sätt ugnen på 175°.

 

Lägg alla ingredienser till risottobollarna och blanda samman. Smaka av med salt och peppar. Grön tabasco är mild med fin hetta, så vill du ha mer sting i blandningen kan du bara krydda litet extra.

 

Låt stå i kylen 30 minuter.

 

Rulla jämna bollar om 25 gram. Låt vila på nytt 30 min i kylen.

 

Rulla alla bollar i mjöl, sedan i äggvispet och sist i ströbrödet.

 

Värm olja till 180° i en kastrull och fritera bollarna 3–4 minuter så de får en gyllene yta. Låt rinna av på hushållspapper. Värm bollarna i ugnen fyra minuter innan servering.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Arancini VerdiRisottobollar

Text och recept: Peter Nordin

Grön antipasti, såsom vi ibland serverar den, som en fin start på vår dining här på Ruffino – i det böljande Marche. Vegetariska rätter blir mer och mer vanligt, även i Italien som än så länge får anses vara ett orubbligt köttrike.

Läs mer

Hit har inte debatten om köttets miljöpåverkan nått. Även många hälsosidor, tidningar och bloggar etc. rekommenderar gärna illrött kött som hälsans måltid nummer ett. Här är man stolt över sin småskaliga kreaturproduktion som också vävs samman med historia och tradition. Men det gröna är på framfart och efterfrågan ökar stadigt. Så här har vi ett ess i bakfickan för ”goda vegetariska Italien”.

 

Ingredienser: (4–6 personer)

  • 150 g kall överbliven zucchini – eller sparrisrisotto av grönsaksbuljong
  • 20 g riven parmesan
  • 35 g riven provoloneost
  • 20 droppar grön tabasco verde (grön)
    1 msk hackad persilja
  • 1 msk hackad mynta
  • salt och peppar

 

Panering:

  • 50 g mjöl
  • 1 ägg, vispat med en nypa salt. (Du kan hoppa över ägget och rulla enbart i mjöl och ströbröd)
  • 1 dl ströbröd

 

Fritering:

  • Kastrull, termometer
  • 1 liter rapsolja.

Så här gör du Arancini Verdi:

Sätt ugnen på 175°.

 

Lägg alla ingredienser till risottobollarna och blanda samman. Smaka av med salt och peppar. Grön tabasco är mild med fin hetta, så vill du ha mer sting i blandningen kan du bara krydda litet extra.

 

Låt stå i kylen 30 minuter.

 

Rulla jämna bollar om 25 gram. Låt vila på nytt 30 min i kylen.

 

Rulla alla bollar i mjöl, sedan i äggvispet och sist i ströbrödet.

 

Värm olja till 180° i en kastrull och fritera bollarna 3–4 minuter så de får en gyllene yta. Låt rinna av på hushållspapper. Värm bollarna i ugnen fyra minuter innan servering.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Mer av Peter Nordin !

cacio-e-pepe

Cacio e Pepe av Peter Nordin

Cacio e Pepe, ett recept av Peter Nordin - den kända kocken som bland annat ägt restaurang Prinsen i Stockholm. www.godaitalien.se.

Read More

Jakten på en svunnen tid. Gröna kullar

Jakten på en svunnen tid

Från början skulle detta vara ett kort reportage om en liten producent av korvar och skinkor i Marche! Men i stället fick jag ge mig ut på en resa genom historien i Keltisk mystik, lära mig om vildmarkerna i Abruzzerna, träffa en familj med passion och möta Marches drottning av Porchetta.

Read More

Costoletta Milanese

Costoletta Milanese

Ett utsökt recept på kalvkotletter från Milano. Ett recept av vår skribent Peter Nordin.

Read More

Risotto alla Parmigiana av Peter Nordin

Risotto alla Parmigiana av Peter Nordin

Att tillaga denna rätt anses vara en konst i Italien. Jag har lärt mig denna konst på italienska stjärnrestauranger och hos gamla tanter på...

Read More

Mer av Peter Nordin !

det du inte vet
Det du inte vet…

Ungefär så beskriver våra italienska vänner Marche. I början begrep jag inte vad dom menade. Men ju längre tiden gick började jag förstå. Marche är en region du måste upptäcka.

Read More

En glädjefylld tradition
En glädjefylld tradition

Aperitivo är en viktig, glädjefylld och stämningshöjande tradition i Italien - och speciellt i min region Marche

Read More

E-post: info@godaitalien.se  |  Birger Jarlsgatan 55  |  111 45 Stockholm
Telefon: 08 – 411 32 70  |  E-post: info@godaitalien.se  |  BirgerJarlsgatan 55  |  111 45 Stockholm