Zuppa di funghiSvampsoppa från Friuli
En väldigt enkel och snabblagad soppa med rötterna i Friuli i nordöstra Italien. Soppan kan stå på bordet inom 45 minuter tack vare att den bygger på finhackad svamp och potatis. Föredrar du en helt slät soppa så kan du mixa soppan innan servering.
I originalreceptet används porcini, dvs karl johanssvamp, men det går att använda den svamp du har tillgång till. Komplettera med lite torkad porcini för en extra italiensk kick. Använd gärna gräddfilen vid serveringen – den är en del av inflytandet från tiden när denna del av Italien var en del av det österrikisk-ungerska riket – och ger en extra lätt syrlig krämighet till vad som redan är en smakrik och rik soppa.
Ingredienser:
- 350 gr valfri svamp, t.ex. champinjon eller shiitake
- 250 gr potatis
- 10 gr torkad porcini (karljohansvamp)
- 25 gr osaltat smör
- 3 msk olivolja
- salt och nymalen peppar
- 1 vitlöksklyfta, skalad och krossad
- 1 msk vetemjöl
- 175 ml torrt vitt vin
- 1,5 liter (6 dl) kycklingfond (eller svampfond)
- 1 msk mejramblad, fint hackade
- 2 msk konjak (valfritt)
Garnering:
- färsk hackad persilja
- gräddfil
- tunt skivad extra svamp
Gör så här:
Lägg den torkade porcini i en liten skål, täck med varmt vatten och ställ åt sidan. Hacka svampen och potatisen väldigt fint, med kniv eller i en matberedare.
Lägg smöret och olivoljan i en stor kastrull. Tillsätt svampen och fräs på svag värme i 5-10 minuter. Tillsätt salt och peppar efter smak och tillsätt sedan vitlöken. Fräs i ytterligare ett par minuter tills det doftar, tillsätt sedan mjölet och rör om väl.
Tillsätt sedan vin, fond, potatis och mejram. Häll av den torkade porcinin, hacka mycket fint och lägg i soppan. Tillsätt det överblivna varma ”porcini”-vattnet i soppan, men var noga med att sila bort alla smutsbitar som kan ha lagt sig på botten av skålen.
Koka på medelvärme i ca 30 minuter tills alla grönsaker har mjuknat. Kasta vitlöken. Rör i konjak (valfritt) och tillsätt mer salt och peppar efter smak. Servera med persilja och en stor klick gräddfil. Garnera med extra tunt skivad svamp om så önskas.
Buon appetito!
Zuppa di funghiSvampsoppa från Friuli
En väldigt enkel och snabblagad soppa med rötterna i Friuli i nordöstra Italien. Soppan kan stå på bordet inom 45 minuter tack vare att den bygger på finhackad svamp och potatis. Föredrar du en helt slät soppa så kan du mixa soppan innan servering.
I originalreceptet används porcini, dvs karl johanssvamp, men det går att använda den svamp du har tillgång till. Komplettera med lite torkad porcini för en extra italiensk kick. Använd gärna gräddfilen vid serveringen – den är en del av inflytandet från tiden när denna del av Italien var en del av det österrikisk-ungerska riket – och ger en extra lätt syrlig krämighet till vad som redan är en smakrik och rik soppa.
Ingredienser:
- 350 gr valfri svamp, t.ex. champinjon eller shiitake
- 250 gr potatis
- 10 gr torkad porcini (karljohansvamp)
- 25 gr osaltat smör
- 3 msk olivolja
- salt och nymalen peppar
- 1 vitlöksklyfta, skalad och krossad
- 1 msk vetemjöl
- 175 ml torrt vitt vin
- 1,5 liter (6 dl) kycklingfond (eller svampfond)
- 1 msk mejramblad, fint hackade
- 2 msk konjak (valfritt)
Garnering:
- färsk hackad persilja
- gräddfil
- tunt skivad extra svamp
Gör så här:
Lägg den torkade porcini i en liten skål, täck med varmt vatten och ställ åt sidan. Hacka svampen och potatisen väldigt fint, med kniv eller i en matberedare.
Lägg smöret och olivoljan i en stor kastrull. Tillsätt svampen och fräs på svag värme i 5-10 minuter. Tillsätt salt och peppar efter smak och tillsätt sedan vitlöken. Fräs i ytterligare ett par minuter tills det doftar, tillsätt sedan mjölet och rör om väl.
Tillsätt sedan vin, fond, potatis och mejram. Häll av den torkade porcinin, hacka mycket fint och lägg i soppan. Tillsätt det överblivna varma ”porcini”-vattnet i soppan, men var noga med att sila bort alla smutsbitar som kan ha lagt sig på botten av skålen.
Koka på medelvärme i ca 30 minuter tills alla grönsaker har mjuknat. Kasta vitlöken. Rör i konjak (valfritt) och tillsätt mer salt och peppar efter smak. Servera med persilja och en stor klick gräddfil. Garnera med extra tunt skivad svamp om så önskas.
Buon appetito!
Fyra fantastiska recept !
Crostini di polenta con funghi
Grillad polenta med svamp. Börja med polentan. Koka upp vattnet i en stor kastrull. Häll försiktigt ner polentamjölet och vispa hela tiden så att det inte bildas klumpar. Tillsätt saltet. Minska till svag värme och låt koka i 30 – 40 minuter.
Insalata di fave e pecorino
Insalata. I Rom är det en tradition att äta nyskördade bondbönor, fave, tillsammans med bitar av Pecorino som en del av 1 maj-firandet! Här har vi utvecklat receptet till en god sallad som smakar fint i vårsolen tillsammans med ett glas lokalt friskt vitt vin som t.ex. en Frascati.
Tiramisú med pepparkakor och rom
Tiramisu är en klassisk dessert från Treviso i Veneto. I detta recept adderar vi pepparkakor och rom för att få smaken av jul!
Barbabietole arrosto con burrata
En ljuvlig vegetarisk rätt där den naturliga sötman i betorna och den härliga krämigheten i burratan möts i en perfekt harmoni.