Risotto con zucchine pancetta e taleggio
Den här risotton är så delikat att alla dina gäster kommer att be om påfyllning! Den är lätt att laga och är perfekt för lite större middagar med familj eller vänner.
Ingredienser:
- 500 gr ris av sorten Carnaroli eller Arborio
- 3 små zucchini
- 80 gr pancetta (alternativt bacon), i tärningar
- 120 gr taleggio
- 1 vitlöksklyfta
- 2 – 4 st schalottenlökar beroende på storlek
- 1 liter grönsaksbuljong
- 60 gr riven Parmigiano Reggiano
- Olivolja efter smak
- Salt & peppar efter smak
Gör så här:
Tvätta zucchinin och skär dem i tärningar. Skiva schalottenlök och vitlök tunt. Stek hälften av schalottenlöken i en stekpanna med lite olja och tillsätt hälften av zucchinitärningarna. Krydda med salt och peppar och stek under omrörning tills zucchinin är mjuk.
Skär bort skalet taleggion och skär den i mindre bitar. Ställ osten åt sidan.
Värm buljongen på låg värme. Bryn resten av schalottenlöken försiktigt i en större kastrull tillsammans med vitlök och pancetta. När löken börjar bli transparent, häll i riset och rosta det i ungefär 5 minuter och tillsätt sedan resten av zucchinin. Rör om väl och tillsätt sedan den varma buljongen lite i taget och rör regelbundet i risotton.
När all buljong är tillsatt och/eller risotton är al dente, ta av kastrullen från värmen och rör ner taleggio, den stekta zucchinin och riven parmesan. Låt risotton vila några minuter innan servering.
Risotto con zucchinepancetta e taleggio
Den här risotton är så delikat att alla dina gäster kommer att be om påfyllning! Den är lätt att laga och är perfekt för lite större middagar med familj eller vänner.
Ingredienser:
- 500 gr ris av sorten Carnaroli eller Arborio
- 3 små zucchini
- 80 gr pancetta (alternativt bacon), i tärningar
- 120 gr taleggio
- 1 vitlöksklyfta
- 2 – 4 st schalottenlökar beroende på storlek
- 1 liter grönsaksbuljong
- 60 gr riven Parmigiano Reggiano
- Olivolja efter smak
- Salt & peppar efter smak
Gör så här:
Tvätta zucchinin och skär dem i tärningar. Skiva schalottenlök och vitlök tunt. Stek hälften av schalottenlöken i en stekpanna med lite olja och tillsätt hälften av zucchinitärningarna. Krydda med salt och peppar och stek under omrörning tills zucchinin är mjuk.
Skär bort skalet taleggion och skär den i mindre bitar. Ställ osten åt sidan.
Värm buljongen på låg värme. Bryn resten av schalottenlöken försiktigt i en större kastrull tillsammans med vitlök och pancetta. När löken börjar bli transparent, häll i riset och rosta det i ungefär 5 minuter och tillsätt sedan resten av zucchinin. Rör om väl och tillsätt sedan den varma buljongen lite i taget och rör regelbundet i risotton.
När all buljong är tillsatt och/eller risotton är al dente, ta av kastrullen från värmen och rör ner taleggio, den stekta zucchinin och riven parmesan. Låt risotton vila några minuter innan servering.
Fyra fantastiska recept !
Baci di Dama
Baci di dama är små eleganta bakverk som är typiska för Piemonte. Formen med två små kupoler av mördeg som sammanfogas med mörk choklad ...
Saltimbocca alla romana
Saltimbocca alla romana. Detta är en av mina favoriträtter. När jag är i Rom besöker jag gärna Ristorante Armando Al Pantheon, en..
Gnocchi filanti alla sorrentina
En klassisk rätt från Sorrento-trakten i Campania. Den är både snabb och enkel att göra och slutresultatet är så mycket mer än den insats som den kräver...
Torta all’olio
En mjuk italiensk "sockerkaka" med smak av apelsin och likör. Servera den som den är eller med din favorit-gelato.