Potatissallad på italienskt vis

Potatissallad på italienskt vis

Text av: Peter Nordin

En underbar, enkel och lätt potatissallad som du kan kombinera på olika sätt. När andan faller på så toppar vi med lövtunna krispiga skivor av guanciale (griskind) som jag rostat på bleck i ugnen, eller små duttar av Kalix-löjrom. Gott också är små karamelliserad tärningar av svärdfisk, 1⁄2 cm tärningar som toppas med råsocker och behandlas med en brûlée-brännare.

Vi garnerar gärna med mynta och basilika när dessa växer i vår trädgård. Riv gärna litet citronskal över salladen innan servering, det ger en fin kick.

På enkelt vis kan du blanda i strimlor av äpple och selleri och toppa med hackade rostade valnötter. På så vis har du kvickt skapat en variant av en Waldorfsallad Ja, du ser hur enkelt du kan utveckla denna sallad efter egen pipa. Men den är jättegod precis som på bilden.

 

Ingredienser: (4 personer)

  • 3 stora fasta potatisar
  • Majonnäs
  • 2 äggulor
  • 1 tesked vit balsamvinäger
  • 1 tsk Dijonsenap
  • 1⁄2 tsk citronjuice plus extra till servering 300 ml rapsolja
  • 100 gram riven parmesan
  • 1 liten bunt bladpersilja 100 ml extra virgin olivolja Citronjuice

 

Gör så här:
Skala och skiva potatisen på mandolin, 2 – 3 mm tjocka skivor och strimla sedan som tändstickor med vass kockkniv.
Lägg potatisen iskallt vatten och spola 20–30 minuter. Nu skall du få bort all stärkelse ur potatisen.

 

Majonnäs:
Lägg äggulor, vinäger, Dijon och citronjuice i en liten blender. Du kan gärna dubbla receptet och spara majonnäsen som inte går åt i kylen. Gott till det mesta. Mixa på medelhastighet och tillsatt rapsoljan i tunn stråle så du får till en emulsion. Spä eventuellt med vatten så majonnäsen inte blir för tjock. Tillsätt parmesan och mixa till slät krämig konsistens. Smaka av sältan. Lägg i en bunke och ställ in i kylen.

Koka upp lätt saltat vatten på spisen. Arrangera en bunke med is och kallt vatten och ställ bredvid spisen. Häll av allt vatten från den sköljda potatisen och koka 20 – 30 sekunder. Potatisen skall ha kvar sin spänst, men inte sin råa karaktär. Lägg alla strimlor i isvattnet och låt potatisen bli helt kall. Sila och sprid ut potatisen på hushållspapper. Nu skall strimlorna bli torra. Plocka bladen från persiljan och lägg i isvatten, så de får tillbaka sin krispighet. Lägg ut bladen på hushållspapper för att torka.

Blanda samman majonnäsen och potatisstrimlorna. Smaka av med salt och nymalen svart peppar. Lägg persiljan i liten bunke och krydda med citron och extra virgin olivolja. Lägg upp som på bilden. Urgott och enkelt.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Potatissallad på italienskt vis

Text av: Peter Nordin

En underbar, enkel och lätt potatissallad som du kan kombinera på olika sätt. När andan faller på så toppar vi med lövtunna krispiga skivor av guanciale (griskind) som jag rostat på bleck i ugnen, eller små duttar av Kalix-löjrom. Gott också är små karamelliserad tärningar av svärdfisk, 1⁄2 cm tärningar som toppas med råsocker och behandlas med en brûlée-brännare.

Vi garnerar gärna med mynta och basilika när dessa växer i vår trädgård. Riv gärna litet citronskal över salladen innan servering, det ger en fin kick.

På enkelt vis kan du blanda i strimlor av äpple och selleri och toppa med hackade rostade valnötter. På så vis har du kvickt skapat en variant av en Waldorfsallad Ja, du ser hur enkelt du kan utveckla denna sallad efter egen pipa. Men den är jättegod precis som på bilden.

 

Ingredienser: (4 personer)

  • 3 stora fasta potatisar
  • Majonnäs
  • 2 äggulor
  • 1 tesked vit balsamvinäger
  • 1 tsk Dijonsenap
  • 1⁄2 tsk citronjuice plus extra till servering 300 ml rapsolja
  • 100 gram riven parmesan
  • 1 liten bunt bladpersilja 100 ml extra virgin olivolja Citronjuice

Gör så här:
Skala och skiva potatisen på mandolin, 2 – 3 mm tjocka skivor och strimla sedan som tändstickor med vass kockkniv.
Lägg potatisen iskallt vatten och spola 20–30 minuter. Nu skall du få bort all stärkelse ur potatisen.

 

Majonnäs:
Lägg äggulor, vinäger, Dijon och citronjuice i en liten blender. Du kan gärna dubbla receptet och spara majonnäsen som inte går åt i kylen. Gott till det mesta. Mixa på medelhastighet och tillsatt rapsoljan i tunn stråle så du får till en emulsion. Spä eventuellt med vatten så majonnäsen inte blir för tjock. Tillsätt parmesan och mixa till slät krämig konsistens. Smaka av sältan. Lägg i en bunke och ställ in i kylen.

Koka upp lätt saltat vatten på spisen. Arrangera en bunke med is och kallt vatten och ställ bredvid spisen. Häll av allt vatten från den sköljda potatisen och koka 20 – 30 sekunder. Potatisen skall ha kvar sin spänst, men inte sin råa karaktär. Lägg alla strimlor i isvattnet och låt potatisen bli helt kall. Sila och sprid ut potatisen på hushållspapper. Nu skall strimlorna bli torra. Plocka bladen från persiljan och lägg i isvatten, så de får tillbaka sin krispighet. Lägg ut bladen på hushållspapper för att torka.

Blanda samman majonnäsen och potatisstrimlorna. Smaka av med salt och nymalen svart peppar. Lägg persiljan i liten bunke och krydda med citron och extra virgin olivolja. Lägg upp som på bilden. Urgott och enkelt.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Mer av Peter Nordin !

Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese

En smakrik risotto med saffran från Milano. Serveras traditionellt med Ossobuco alla Milanese och Gremolata

Read More

Peter-Nordin-blåmusslor

Ett bra sjapp

Nu stod jag innanför dörren på ett lokus i grannbyn på landsbygden i Italien – mitt emellan hav och berg. Året var 2016. Vi var här för att...

Read More

Torrone

Torrone

Italienarnas svar på knäck, fast mycket godare och elegantare och älskad över hela landet.

Read More

En glädjefylld tradition

En glädjefylld tradition

Aperitivo är en viktig, glädjefylld och stämningshöjande tradition i Italien - och speciellt i min region Marche

Read More

Mer av Peter Nordin !

Salsa Ruffino
Salsa Ruffino

Salsa Ruffino - Här följer en enkel men god italiensk sås som passar fint på ett svenskt julbord. Inte minst är det en hit på skinkmackan! 

Read More

Spaghetti Arrabbiata al forno – Peter Nordin
Spaghetti Arrabbiata al forno – Peter Nordin

Här ett annorlunda sätt att öka smak och konsistens till denna klassiska spaghetti. På slutet fördelas spaghettin i fyra förseglade ...

Read More

E-post: info@godaitalien.se  |  Birger Jarlsgatan 55  |  111 45 Stockholm
Telefon: 08 – 411 32 70  |  E-post: info@godaitalien.se  |  BirgerJarlsgatan 55  |  111 45 Stockholm