Secreto - Grillad spädgris
Recept av: Peter Nordin
Secreto, spädgris har fått namnet ”grisens hemlighet” och är en centimetertjock muskel som sitter gömd på sidan av halsen inne vid skuldran. Den är oftast marmorerad och är saftig och mör. Den är underbar att grilla. Oftast finner du denna styckdel från Spanien och från Iberico-halvön i svenska matvarubutiker. I Marche finns den oftast att köpa hos välsorterade slaktare.
Ingredienser: (4 personer)
- 800 g spädgris av secreto
- salt och peppar
- citroner
- rosmarin
Gör så här:
Låt köttet stå framme i rumstemperatur 5 – 10 minuter innan du skall grilla. Jag styckar köttet i mindre delar, 10 x 12 cm. Jag brukar också jämna till köttet med en kötthammare. Att grilla dessa, något tunnare bitar, går fort och nu skall grillen vara riktigt het.
Krydda med salt, peppar och rosmarin på alla sidor. Grilla över glödande vedträ eller träkol. Tänk på att tända grillen i god tid. Det kan ta upp till 60 minuter innan kolen verkligen är glödande. Grillen skall vara riktigt het för att ge en fin yta till detta kött. Grilla ca 2 – 3 minuter på varje sida. Lyft köttet till en liten metallbricka och låt vila 5 – 10 minuter. Under tiden grillar du citronerna, som nu kommer avge en len, fyllig och mjuk saft.
Toppa köttet med mitt italienska kryddsmör (se recept) som får smälta över köttet med rikligt av pressad grillad citron. Genom att detta kött är melerat så passar syran från citronerna extra bra i smak och arom.
Secreto - Grillad spädgris
Recept av: Peter Nordin
Secreto, spädgris har fått namnet ”grisens hemlighet” och är en centimetertjock muskel som sitter gömd på sidan av halsen inne vid skuldran. Den är oftast marmorerad och är saftig och mör. Den är underbar att grilla. Oftast finner du denna styckdel från Spanien och från Iberico-halvön i svenska matvarubutiker. I Marche finns den oftast att köpa hos välsorterade slaktare.
Ingredienser: (4 personer)
- 800 g spädgris av secreto
- salt och peppar
- citroner
- rosmarin
Gör så här:
Låt köttet stå framme i rumstemperatur 5 – 10 minuter innan du skall grilla. Jag styckar köttet i mindre delar, 10 x 12 cm. Jag brukar också jämna till köttet med en kötthammare. Att grilla dessa, något tunnare bitar, går fort och nu skall grillen vara riktigt het.
Krydda med salt, peppar och rosmarin på alla sidor. Grilla över glödande vedträ eller träkol. Tänk på att tända grillen i god tid. Det kan ta upp till 60 minuter innan kolen verkligen är glödande. Grillen skall vara riktigt het för att ge en fin yta till detta kött. Grilla ca 2 – 3 minuter på varje sida. Lyft köttet till en liten metallbricka och låt vila 5 – 10 minuter. Under tiden grillar du citronerna, som nu kommer avge en len, fyllig och mjuk saft.
Toppa köttet med mitt italienska kryddsmör (se recept) som får smälta över köttet med rikligt av pressad grillad citron. Genom att detta kött är melerat så passar syran från citronerna extra bra i smak och arom.
Mer av Peter Nordin !
Klassisk chokladtryffel
En oemotståndlig chokladtryffel med en italiensk touch.
Cacio e Pepe av Peter Nordin
Pasta,Peter Nordin,Vegetariskt
Cacio e Pepe, ett recept av Peter Nordin - den kända kocken som bland annat ägt restaurang Prinsen i Stockholm. www.godaitalien.se.
Karamelliserad lök
Denna underbara lök använder jag till mycket. Den tar litet tid att få klar, men går bra att frysa. Gör en stor sats och ha som kärlek i ...
Spaghetti alle Vongole av Peter Nordin
Fisk/skaldjur,Pasta,Peter Nordin
Spaghetti alle vongole har sitt ursprung i Neapel, på den italienska kusten. Musslor har utgjort en del av den lokala gastronomin sedan ...
Mer av Peter Nordin !
Torta Caprese
Torta Caprese! Här kommer min historia om en legendarisk och underbar tårta av choklad och mandel. Läs alla desserter på ww.godaitalien.se
Ett litet kåseri dagarna efter påsk
Varje gång jag ser ett konstverk, njuter ett gott vin, skördar grönsaker från vår köksträdgård - vill jag associera detta med gastronomi ...