Secreto - Grillad spädgris
Recept av: Peter Nordin
Secreto, spädgris har fått namnet ”grisens hemlighet” och är en centimetertjock muskel som sitter gömd på sidan av halsen inne vid skuldran. Den är oftast marmorerad och är saftig och mör. Den är underbar att grilla. Oftast finner du denna styckdel från Spanien och från Iberico-halvön i svenska matvarubutiker. I Marche finns den oftast att köpa hos välsorterade slaktare.
Ingredienser: (4 personer)
- 800 g spädgris av secreto
- salt och peppar
- citroner
- rosmarin
Gör så här:
Låt köttet stå framme i rumstemperatur 5 – 10 minuter innan du skall grilla. Jag styckar köttet i mindre delar, 10 x 12 cm. Jag brukar också jämna till köttet med en kötthammare. Att grilla dessa, något tunnare bitar, går fort och nu skall grillen vara riktigt het.
Krydda med salt, peppar och rosmarin på alla sidor. Grilla över glödande vedträ eller träkol. Tänk på att tända grillen i god tid. Det kan ta upp till 60 minuter innan kolen verkligen är glödande. Grillen skall vara riktigt het för att ge en fin yta till detta kött. Grilla ca 2 – 3 minuter på varje sida. Lyft köttet till en liten metallbricka och låt vila 5 – 10 minuter. Under tiden grillar du citronerna, som nu kommer avge en len, fyllig och mjuk saft.
Toppa köttet med mitt italienska kryddsmör (se recept) som får smälta över köttet med rikligt av pressad grillad citron. Genom att detta kött är melerat så passar syran från citronerna extra bra i smak och arom.
Secreto - Grillad spädgris
Recept av: Peter Nordin
Secreto, spädgris har fått namnet ”grisens hemlighet” och är en centimetertjock muskel som sitter gömd på sidan av halsen inne vid skuldran. Den är oftast marmorerad och är saftig och mör. Den är underbar att grilla. Oftast finner du denna styckdel från Spanien och från Iberico-halvön i svenska matvarubutiker. I Marche finns den oftast att köpa hos välsorterade slaktare.
Ingredienser: (4 personer)
- 800 g spädgris av secreto
- salt och peppar
- citroner
- rosmarin
Gör så här:
Låt köttet stå framme i rumstemperatur 5 – 10 minuter innan du skall grilla. Jag styckar köttet i mindre delar, 10 x 12 cm. Jag brukar också jämna till köttet med en kötthammare. Att grilla dessa, något tunnare bitar, går fort och nu skall grillen vara riktigt het.
Krydda med salt, peppar och rosmarin på alla sidor. Grilla över glödande vedträ eller träkol. Tänk på att tända grillen i god tid. Det kan ta upp till 60 minuter innan kolen verkligen är glödande. Grillen skall vara riktigt het för att ge en fin yta till detta kött. Grilla ca 2 – 3 minuter på varje sida. Lyft köttet till en liten metallbricka och låt vila 5 – 10 minuter. Under tiden grillar du citronerna, som nu kommer avge en len, fyllig och mjuk saft.
Toppa köttet med mitt italienska kryddsmör (se recept) som får smälta över köttet med rikligt av pressad grillad citron. Genom att detta kött är melerat så passar syran från citronerna extra bra i smak och arom.
Mer av Peter Nordin !
Salsiccia i ugn
Här är ett enkelt och underbart sätt att rosta salsiccia i ugn. Korven blir extra mör och fyllig i smaken. Recept av Peter Nordin.
Soppa på linser från Castelluccio
Vegetariskt,Soppor,Peter Nordin
Denna underbara soppa på linser är återkommande på Ruffino, till gästers och familjens stora glädje. Från början en klassisk ”cucina povera primo”.
Involtini Nordini – di vitello
Kalvkött,Reportage,Peter Nordin
På något vis hänger allt samman här i Italien, men det tar litet tid att liksom komma underfund hur allt är sammanlänkat. Som dessa rullader, som börjar med min mormor
Fettuccine Alfredo
Enkel, krämig och utsökt pastarätt från italien. Detta är Peter Nordins recept på rätten.
Mer av Peter Nordin !
Matlängtan
Vi lagar de enklaste rätterna, för att fokusera på smaken. Vi håller fast vid denna princip under hela matlagningen och skapandeprocessen. Vi har under 35 år rest, studerat och förkovrat oss för att utveckla våra tekniker och lära oss hur man pressar ut så mycket smak som möjligt ur en råvara...
Crostini med Taleggio och päron
Underbar vegetarisk antipasi med taleggio, salvia, päron och tryffelhonung. Crostini Rolls Royce av Peter Nordin.