Pizzette di quinoaToppad med funghi porcini, pinjenötter och mozzarella
Recept och text av: Peter Nordin
De senaste åren har quinoa, detta hälsofrö, blivit mycket populärt i Italien. I södra delarna odlas quinoa, oftast ekologiskt. På köpet får du en hälsosam bomb av nyttigheter.
Här kommer ett enkelt, snabbt och underbart recept, som råkar vara både glutenfritt, hälsosamt och vegetarisk. Tar du bort osten, toppar med oliver i stället, vips blev denna lilla pizza vegansk. Det är för konsistensen vi använder quinoan, som ger en seg-knaprig botten vi gillar här på Ruffino, en textur som blir supergod.
Ingredienser: (ca 6 st)
- 200 g quinoa
- 210 g vamt/hett vatten
- 60 g varmt/hett vatten att blanda i matberedaren
- salt
Topping:
- en stor näve körsbärstomater, delade
- skogssvamp, det du finner på marknaden
- 1 msk pinjenötter
- rucola
- parmesan
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.
Rensa svampen och skär i tjocka skivor. Droppa olivolja och salt och peppar över svampen. Ställ åt sidan.
Förbered en bakplåt med bakplåtspapper.
Koka upp vatten på spisen, dra åt sidan. Låt quinoan dra 25 minuter i hett vatten i en bunke på köksbänken. Lägg allt i en matberedare (ej svamp och topping) och tillsätt 60 g hett vatten och en rejäl nypa havssalt. Mixa i matberedaren 2-3 minuter tills du får en tjock gröt.
Bred ut blandningen till önskad storlek på en bakplåt och lägg på toppingen. Grädda 25 minuter i ugnen tills de är lätt gyllenbruna. Efter 15 min, ta ut och lägg på pinjenötter. Fortsätt baka 10 minuter.
Här, på vårt lilla hotell i Marche gör vi små-mini-pizzor som äts med handen och viks som en taco. Supergott till champagne eller Prosecco.
Pizzette di quinoaToppad med funghi porcini, pinjenötter och mozzarella
Recept och text av: Peter Nordin
De senaste åren har quinoa, detta hälsofrö, blivit mycket populärt i Italien. I södra delarna odlas quinoa, oftast ekologiskt. På köpet får du en hälsosam bomb av nyttigheter.
Här kommer ett enkelt, snabbt och underbart recept, som råkar vara både glutenfritt, hälsosamt och vegetarisk. Tar du bort osten, toppar med oliver i stället, vips blev denna lilla pizza vegansk. Det är för konsistensen vi använder quinoan, som ger en seg-knaprig botten vi gillar här på Ruffino, en textur som blir supergod. Vi brukar få ut cirka sex pizzette av receptet.
Ingredienser: (ca 6 st)
- 200 g quinoa
- 210 g vamt/hett vatten
- 60 g varmt/hett vatten att blanda i matberedaren
- salt
Topping:
- en stor näve körsbärstomater, delade
- skogssvamp, det du finner på marknaden
- 1 msk pinjenötter
- rucola
- parmesan
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.
Rensa svampen och skär i tjocka skivor. Droppa olivolja och salt och peppar över svampen. Ställ åt sidan.
Förbered en bakplåt med bakplåtspapper.
Koka upp vatten på spisen, dra åt sidan. Låt quinoan dra 25 minuter i hett vatten i en bunke på köksbänken. Lägg allt i en matberedare (ej svamp och topping) och tillsätt 60 g hett vatten och en rejäl nypa havssalt. Mixa i matberedaren 2-3 minuter tills du får en tjock gröt.
Bred ut blandningen till önskad storlek på en bakplåt och lägg på toppingen. Grädda 25 minuter i ugnen tills de är lätt gyllenbruna. Efter 15 min, ta ut och lägg på pinjenötter. Fortsätt baka 10 minuter.
Här, på vårt lilla hotell i Marche gör vi små-mini-pizzor som äts med handen och viks som en taco. Supergott till champagne eller Prosecco.
Mer av Peter Nordin !
Historien om Vincisgrassi
Historien om Vincisgrassi. För några dagar sedan satt jag på torget i en liten by på en höjd över havet i Marche. Torre di Palme påminner..
Jakten på en svunnen tid
Från början skulle detta vara ett kort reportage om en liten producent av korvar och skinkor i Marche! Men i stället fick jag ge mig ut på en resa genom historien i Keltisk mystik, lära mig om vildmarkerna i Abruzzerna, träffa en familj med passion och möta Marches drottning av Porchetta.
De fattigas kök
Reportage,Peter Nordin,Just nu
Inget får gå förlorat i köket sa alltid min far och mor – en generation som var med om den unika lyxen att för första gången njuta en banan i Sverige.
Stracotto
Stracotto betyder egentligen överkokt, vilket stämmer då denna gryta skall koka länge.
Mer av Peter Nordin !
Italiensk tomatvinägrett
Hacka dessa fint på skärbrädan och lägg i en skål. Tillsätt vinägern och honungen och blanda med en liten visp. Salta och peppra. Låt stå ...







