Klassisk chokladtryffelCarina Nordins berömda tryffel från Prinsen
Här behöver du en känslig våg som ger dig 1 gram i taget. Börja med att starta en bain-marie på spisen. Ett sjudande vattenbad. Bain Marie, Marias bad, syftar till metoden att placera en kastrull med råvaror i en annan panna över sjudande vatten. Detta för att stabilisera värmen. Termen användes ursprungligen inom alkemi och namngavs efter Moses syster Maria, som var alkemist. I dag är detta en klassisk fransk köksterm. Tänk på, som alltid, att bunken inte nuddar det sjudande vattnet. Det är ångan som ger värmen.
Ingredienser:
- 100 g choklad 70% fint hackad
- 100 g choklad 40% fint hackad
- 116 g grädde
- 66 g kokosolja ekologisk (är godast)
- 1 msk espresso
- 1 msk kaffelikör
- 20 g äggula i en rymlig bunke
Gör så här:
Lägg allt i, utom äggulan, i vattenbadet och smält till glansig homogen smet.
Häll chokladsmeten över gulan medan du vispar. Låt smeten bli rumsvarm. Lägg på plastfilm och ställ i kyl över natten.
Rulla upp 6 – 8 g bollar. Använd plasthandskar. Rulla i kakao innan servering.
Klassisk chokladtryffelCarina Nordins berömda tryffel från Prinsen
Text: Peter Nordin
Här behöver du en känslig våg som ger dig 1 gram i taget. Börja med att starta en bain-marie på spisen. Ett sjudande vattenbad. Bain Marie, Marias bad, syftar till metoden att placera en kastrull med råvaror i en annan panna över sjudande vatten. Detta för att stabilisera värmen. Termen användes ursprungligen inom alkemi och namngavs efter Moses syster Maria, som var alkemist. I dag är detta en klassisk fransk köksterm. Tänk på, som alltid, att bunken inte nuddar det sjudande vattnet. Det är ångan som ger värmen.
Ingredienser:
- 100 g choklad 70% fint hackad
- 100 g choklad 40% fint hackad
- 116 g grädde
- 66 g kokosolja ekologisk (är godast)
- 1 msk espresso
- 1 msk kaffelikör
- 20 g äggula i en rymlig bunke
Gör så här:
Lägg allt i, utom äggulan, i vattenbadet och smält till glansig homogen smet. Häll chokladsmeten över gulan medan du vispar. Låt smeten bli rumsvarm. Lägg på plastfilm och ställ i kyl över natten.
Rulla upp 6 – 8 g bollar. Använd plasthandskar. Rulla i kakao innan servering.
Mer italiensk jul !
Vin brulé (Hemmagjord italiensk glögg)
Gör din hemmagjorda italienska glögg, vin brulé. Blanda socker/honung, citrusskal, apelsinjuice och kryddor i en kastrull. Sedan...
Panettone med apelsin
Panettone är en italiensk julkaka som äts på kvällen tillsammans med ett glas söt spumante. Den traditionella versionen innehåller russin...
Insalata di Finocchi e Arance
En enkel och supergod Italiensk apelsinsallad med fänkål, russin och pinjenötter. Allt du behöver är: Olivolja, Äppelcidervinäger...
Risotto con arragosta e zafferano
Lossa hummerklorna och knäck skalen med baksidan av en kniv och lägg dem åt sidan. Ta ur köttet från stjärten, rensa bort tarmen och skär den i bitar.