Crostata con ricotta e limoncello

En mycket god paj eller tårta med en frisk fyllning av den italienska färskosten ricotta och citronikören limoncello. Citronens fräschör är närvarande i både degen och fyllningen, och du kan tillsätta mer eller mindre efter din egen smak. Mördegen räcker för att fodra en pajform med en diameter på 26 centimeter.

 

Mördeg:

Ingredienser:

  • 330 gr vetemjöl
  • 2 ägg
  • 130 gr socker
  • 130 gr kallt smör
  • rivet skal av 1 citron

 

limoncello-paj

 

Gör så här:

Kör alla ingredienser i en bakmaskin eller knåda för hand på klassiskt vis som när du gör en pastadeg där du gör en ”krater” i mjölet där du häller övriga ingredienser och sedan blandar med fingrarna. Knåda tills du får en jämn och slät deg och tillsätt mer mjöl om den blir för kladdig. Förvara degen täckt med plastfolie i kylen i ca 30 minuter.

 

 

Ricotta- och limoncellokräm:

Ingredienser:

  • 600 gr ricotta
  • 1 kaffekopp, ca 1 dl, Villa Cardea Limoncello
  • 120 gr socker
  • rivet skal av en citron
  • 1 ägg

 

citroner

 

Gör så här:

Blanda alla ingredienser väl så att du får en jämn kräm.

 

Klä formen med ungefär 1/3 av degen. Häll i krämen. Kavla ut resten av degen och skär den i remsor. Garnera pajen med degremsorna i ett klassiskt rutmönster.

 

Grädda i ca 35 minuter i 180° varm ugn, och håll koll så att inte remsorna bränns.

Crostata con ricotta e limoncello

En mycket god paj eller tårta med en frisk fyllning av den italienska färskosten ricotta och citronikören limoncello. Citronens fräschör är närvarande i både degen och fyllningen, och du kan tillsätta mer eller mindre efter din egen smak. Mördegen räcker för att fodra en pajform med en diameter på 26 centimeter.

Mördeg:

Ingredienser:

  • 330 gr vetemjöl
  • 2 ägg
  • 130 gr socker
  • 130 gr kallt smör
  • rivet skal av 1 citron

limoncello-paj

Gör så här:

Kör alla ingredienser i en bakmaskin eller knåda för hand på klassiskt vis som när du gör en pastadeg där du gör en ”krater” i mjölet där du häller övriga ingredienser och sedan blandar med fingrarna. Knåda tills du får en jämn och slät deg och tillsätt mer mjöl om den blir för kladdig. Förvara degen täckt med plastfolie i kylen i ca 30 minuter.

Ricotta- och limoncellokräm:

Ingredienser:

  • 600 gr ricotta
  • 1 kaffekopp, ca 1 dl, Villa Cardea Limoncello
  • 120 gr socker
  • rivet skal av en citron
  • 1 ägg

citroner

Gör så här:

Blanda alla ingredienser väl så att du får en jämn kräm.

Klä formen med ungefär 1/3 av degen. Häll i krämen. Kavla ut resten av degen och skär den i remsor. Garnera pajen med degremsorna i ett klassiskt rutmönster.

Grädda i ca 35 minuter i 180° varm ugn, och håll koll så att inte remsorna bränns.

Fler italienska desserter !

Salame Di Cioccolato

Chokladsalami är en enkel och smarrig efterrätt gjord på…

Läs recept

Cannoli från Sicilien

Cannoli från Sicilien

Ett klassikt bakverk från Sicilien som friteras och fylls…

Läs recept

tiramisu-med-pepparkakor

Tiramisú med pepparkakor och rom

Tiramisu är en klassisk dessert från Treviso i Veneto. I…

Läs recept

Pannacotta-al-caramello

Pannacotta al caramello

En lättlagad och syndigt god dessert! Visste du att panna…

Läs recept