Crostata con ricotta e limoncello

En mycket god paj eller tårta med en frisk fyllning av den italienska färskosten ricotta och citronlikören limoncello. Citronens fräschör är närvarande i både degen och fyllningen, och du kan tillsätta mer eller mindre efter din egen smak. Mördegen räcker för att fodra en pajform med en diameter på 26 centimeter.

Mördeg:

Ingredienser:

  • 330 gr vetemjöl
  • 2 ägg
  • 130 gr socker
  • 130 gr kallt smör
  • rivet skal av 1 citron

limoncello-paj

Gör så här:

Kör alla ingredienser i en bakmaskin eller knåda för hand på klassiskt vis som när du gör en pastadeg där du gör en ”krater” i mjölet där du häller övriga ingredienser och sedan blandar med fingrarna. Knåda tills du får en jämn och slät deg och tillsätt mer mjöl om den blir för kladdig. Förvara degen täckt med plastfolie i kylen i ca 30 minuter.

Ricotta- och limoncellokräm:

Ingredienser:

  • 600 gr ricotta
  • 1 kaffekopp, ca 1 dl, Villa Cardea Limoncello
  • 120 gr socker
  • rivet skal av en citron
  • 1 ägg

citroner

Gör så här:

Blanda alla ingredienser väl så att du får en jämn kräm.

Klä formen med ungefär 1/3 av degen. Häll i krämen. Kavla ut resten av degen och skär den i remsor. Garnera pajen med degremsorna i ett klassiskt rutmönster.

Grädda i ca 35 minuter i 180° varm ugn, och håll koll så att inte remsorna bränns.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Crostata con ricotta e limoncello

En mycket god paj eller tårta med en frisk fyllning av den italienska färskosten ricotta och citronlikören limoncello. Citronens fräschör är närvarande i både degen och fyllningen, och du kan tillsätta mer eller mindre efter din egen smak. Mördegen räcker för att fodra en pajform med en diameter på 26 centimeter.

Mördeg:

Ingredienser:

  • 330 gr vetemjöl
  • 2 ägg
  • 130 gr socker
  • 130 gr kallt smör
  • rivet skal av 1 citron

limoncello-paj

Gör så här:

Kör alla ingredienser i en bakmaskin eller knåda för hand på klassiskt vis som när du gör en pastadeg där du gör en ”krater” i mjölet där du häller övriga ingredienser och sedan blandar med fingrarna. Knåda tills du får en jämn och slät deg och tillsätt mer mjöl om den blir för kladdig. Förvara degen täckt med plastfolie i kylen i ca 30 minuter.

Ricotta- och limoncellokräm:

Ingredienser:

  • 600 gr ricotta
  • 1 kaffekopp, ca 1 dl, Villa Cardea Limoncello
  • 120 gr socker
  • rivet skal av en citron
  • 1 ägg

citroner

Gör så här:

Blanda alla ingredienser väl så att du får en jämn kräm.

Klä formen med ungefär 1/3 av degen. Häll i krämen. Kavla ut resten av degen och skär den i remsor. Garnera pajen med degremsorna i ett klassiskt rutmönster.

Grädda i ca 35 minuter i 180° varm ugn, och håll koll så att inte remsorna bränns.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fler italienska desserter !

Baci di Dama

Baci di dama är små eleganta bakverk som är typiska för Piemonte. Formen med två små kupoler av mördeg som sammanfogas med mörk choklad ...

Läs mer

Pesche-arrosto-con-salsa-ai-lamponi

Pesche arrosto con salsa ai lamponi

En oväntad god dessert med grillade persikor, stracciatella, hallon och basilika!

Läs mer

Kanelpannacotta

Kanelpannacotta

Pannacotta är en klassisk dessert i det italienska köket. Kanelpannacotta är en härlig jul-variant med smak av kanel och färska bär.

Läs mer

Torrone

Torrone

Italienarnas svar på knäck, fast mycket godare och elegantare och älskad över hela landet.

Läs mer