Crostata con ricotta e limoncello
En mycket god paj eller tårta med en frisk fyllning av den italienska färskosten ricotta och citronlikören limoncello. Citronens fräschör är närvarande i både degen och fyllningen, och du kan tillsätta mer eller mindre efter din egen smak. Mördegen räcker för att fodra en pajform med en diameter på 26 centimeter.
Mördeg:
Ingredienser:
- 330 gr vetemjöl
- 2 ägg
- 130 gr socker
- 130 gr kallt smör
- rivet skal av 1 citron
Gör så här:
Kör alla ingredienser i en bakmaskin eller knåda för hand på klassiskt vis som när du gör en pastadeg där du gör en ”krater” i mjölet där du häller övriga ingredienser och sedan blandar med fingrarna. Knåda tills du får en jämn och slät deg och tillsätt mer mjöl om den blir för kladdig. Förvara degen täckt med plastfolie i kylen i ca 30 minuter.
Ricotta- och limoncellokräm:
Ingredienser:
- 600 gr ricotta
- 1 kaffekopp, ca 1 dl, Villa Cardea Limoncello
- 120 gr socker
- rivet skal av en citron
- 1 ägg
Gör så här:
Blanda alla ingredienser väl så att du får en jämn kräm.
Klä formen med ungefär 1/3 av degen. Häll i krämen. Kavla ut resten av degen och skär den i remsor. Garnera pajen med degremsorna i ett klassiskt rutmönster.
Grädda i ca 35 minuter i 180° varm ugn, och håll koll så att inte remsorna bränns.
Crostata con ricotta e limoncello
En mycket god paj eller tårta med en frisk fyllning av den italienska färskosten ricotta och citronlikören limoncello. Citronens fräschör är närvarande i både degen och fyllningen, och du kan tillsätta mer eller mindre efter din egen smak. Mördegen räcker för att fodra en pajform med en diameter på 26 centimeter.
Mördeg:
Ingredienser:
- 330 gr vetemjöl
- 2 ägg
- 130 gr socker
- 130 gr kallt smör
- rivet skal av 1 citron
Gör så här:
Kör alla ingredienser i en bakmaskin eller knåda för hand på klassiskt vis som när du gör en pastadeg där du gör en ”krater” i mjölet där du häller övriga ingredienser och sedan blandar med fingrarna. Knåda tills du får en jämn och slät deg och tillsätt mer mjöl om den blir för kladdig. Förvara degen täckt med plastfolie i kylen i ca 30 minuter.
Ricotta- och limoncellokräm:
Ingredienser:
- 600 gr ricotta
- 1 kaffekopp, ca 1 dl, Villa Cardea Limoncello
- 120 gr socker
- rivet skal av en citron
- 1 ägg
Gör så här:
Blanda alla ingredienser väl så att du får en jämn kräm.
Klä formen med ungefär 1/3 av degen. Häll i krämen. Kavla ut resten av degen och skär den i remsor. Garnera pajen med degremsorna i ett klassiskt rutmönster.
Grädda i ca 35 minuter i 180° varm ugn, och håll koll så att inte remsorna bränns.
Fler italienska desserter !
Kanelpannacotta
Pannacotta är en klassisk dessert i det italienska köket. Kanelpannacotta är en härlig jul-variant med smak av kanel och färska bär.
Affogato – dränkt gelato
Här kombineras två av Italiens gastronomiska stoltheter; gelaton och espresson, där den första ”dränks” i den andra – affogato betyder just ...
Peter Nordins Tiramisù
Vi Gillar,Peter Nordin,Desserter
Tiramisù. Nu skall vi göra italiensk maräng. Du behöver en termometer. Lägg sockret och vattnet i en kastrull och låt koka på medelvärme. När syrupen närmar sig 110 ° börjar du vispa äggvitorna med elvisp. Vispa till maräng med mjuka luftiga toppar.
Saffransbiscotti
Biscotti är en klassisk italiensk skorpa med mandel. I detta recept tillsätter vi saffran. Dessa enkla, söta och knapriga skorpor passar perfekt till glöggen eller kaffet!