Crostata con ricotta e limoncello
En mycket god paj eller tårta med en frisk fyllning av den italienska färskosten ricotta och citronlikören limoncello. Citronens fräschör är närvarande i både degen och fyllningen, och du kan tillsätta mer eller mindre efter din egen smak. Mördegen räcker för att fodra en pajform med en diameter på 26 centimeter.
Mördeg:
Ingredienser:
- 330 gr vetemjöl
- 2 ägg
- 130 gr socker
- 130 gr kallt smör
- rivet skal av 1 citron
Gör så här:
Kör alla ingredienser i en bakmaskin eller knåda för hand på klassiskt vis som när du gör en pastadeg där du gör en ”krater” i mjölet där du häller övriga ingredienser och sedan blandar med fingrarna. Knåda tills du får en jämn och slät deg och tillsätt mer mjöl om den blir för kladdig. Förvara degen täckt med plastfolie i kylen i ca 30 minuter.
Ricotta- och limoncellokräm:
Ingredienser:
- 600 gr ricotta
- 1 kaffekopp, ca 1 dl, Villa Cardea Limoncello
- 120 gr socker
- rivet skal av en citron
- 1 ägg
Gör så här:
Blanda alla ingredienser väl så att du får en jämn kräm.
Klä formen med ungefär 1/3 av degen. Häll i krämen. Kavla ut resten av degen och skär den i remsor. Garnera pajen med degremsorna i ett klassiskt rutmönster.
Grädda i ca 35 minuter i 180° varm ugn, och håll koll så att inte remsorna bränns.
Crostata con ricotta e limoncello
En mycket god paj eller tårta med en frisk fyllning av den italienska färskosten ricotta och citronlikören limoncello. Citronens fräschör är närvarande i både degen och fyllningen, och du kan tillsätta mer eller mindre efter din egen smak. Mördegen räcker för att fodra en pajform med en diameter på 26 centimeter.
Mördeg:
Ingredienser:
- 330 gr vetemjöl
- 2 ägg
- 130 gr socker
- 130 gr kallt smör
- rivet skal av 1 citron
Gör så här:
Kör alla ingredienser i en bakmaskin eller knåda för hand på klassiskt vis som när du gör en pastadeg där du gör en ”krater” i mjölet där du häller övriga ingredienser och sedan blandar med fingrarna. Knåda tills du får en jämn och slät deg och tillsätt mer mjöl om den blir för kladdig. Förvara degen täckt med plastfolie i kylen i ca 30 minuter.
Ricotta- och limoncellokräm:
Ingredienser:
- 600 gr ricotta
- 1 kaffekopp, ca 1 dl, Villa Cardea Limoncello
- 120 gr socker
- rivet skal av en citron
- 1 ägg
Gör så här:
Blanda alla ingredienser väl så att du får en jämn kräm.
Klä formen med ungefär 1/3 av degen. Häll i krämen. Kavla ut resten av degen och skär den i remsor. Garnera pajen med degremsorna i ett klassiskt rutmönster.
Grädda i ca 35 minuter i 180° varm ugn, och håll koll så att inte remsorna bränns.
Fler italienska desserter !
Composta di mele con limoncello
En äppelkompott med italiensk touch som garanterat kommer att bli en succé. Enkelt och riktigt gott – buonissimo!
Panforte – italiensk nougatkaka
utsökt Italiensk nougatkaka med nötter, kanel och mörk choklad.
Gelato Con Limoncello e Menta
Fördela glassen i sex skålar. Ringla över ca 2 msk Limoncello över varje portion glass. Strö över rivet citronskal och hackad mynta och ...
Tiramisú med pepparkakor och rom
Tiramisu är en klassisk dessert från Treviso i Veneto. I detta recept adderar vi pepparkakor och rom för att få smaken av jul!