Cornetto – för den perfekta starten på dagen
Text och bild: Jonas Henningsson
Den bästa starten på dagen får man med kombinationen cornetto och cappucino, dessa intages förstås stående i givakt som för att högtidligt hälsa den nya dagen. Det tycker de allra flesta lokalborna i Rom, i alla fall känns det så på mitt favoritfrukosthak, Bar Barberini där kombinationen är legio och trängseln kring de här väldoftande godbitarna är stor varje morgon.
Cornetto (ungefär litet horn i översättning) är italienarnas motsvarighet till den österrikiska giffeln Kipferl och påminner om franska briochen (som man ofta hör cornetton benämnas i norra Italien) och croissanten. En luftig och mycket lätt uppenbarelse (dessutom med mindre smör) som bäst intages vuoto, tom. Man kan få cornetton fylld med sylt eller nutella eller annat sött förstås också. Men bäst smakar den naturell. Till cappucinon.
Cornetton har liksom croissanten lager av krispigt skal. Men de skiljer sig också åt. Cornetton är sötare. Cornetton är förstärkt med ägg och socker och flyger inte omkring som vilsna höstlöv i luften när du biter. Cornetton kan också vara smaksatt med vanilj, apelsin och citroncest som gör att gommen gör frivolter av glädje. Friskt, inte för sött – och perfekt som start på dagen.
Läs mer av Jonas Henningsson:
Spritz – En bitterljuv historia
Cornetto – för den perfekta
starten på dagen
Text och bild: Jonas Henningsson
Den bästa starten på dagen får man med kombinationen cornetto och cappucino, dessa intages förstås stående i givakt som för att högtidligt hälsa den nya dagen. Det tycker de allra flesta lokalborna i Rom, i alla fall känns det så på mitt favoritfrukosthak, Bar Barberini där kombinationen är legio och trängseln kring de här väldoftande godbitarna är stor varje morgon.
Cornetto (ungefär litet horn i översättning) är italienarnas motsvarighet till den österrikiska giffeln Kipferl och påminner om franska briochen (som man ofta hör cornetton benämnas i norra Italien) och croissanten. En luftig och mycket lätt uppenbarelse (dessutom med mindre smör) som bäst intages vuoto, tom. Man kan få cornetton fylld med sylt eller nutella eller annat sött förstås också. Men bäst smakar den naturell. Till cappucinon.
Cornetton har liksom croissanten lager av krispigt skal. Men de skiljer sig också åt. Cornetton är sötare. Cornetton är förstärkt med ägg och socker och flyger inte omkring som vilsna höstlöv i luften när du biter. Cornetton kan också vara smaksatt med vanilj, apelsin och citroncest som gör att gommen gör frivolter av glädje. Friskt, inte för sött – och perfekt som start på dagen.
Läs mer av Jonas Henningsson:
Spritz – En bitterljuv historia
Verona – kärlek, historia och vindrömmar
Prosecco och Cicchetti
Mer av Jonas Henningsson !
Grattis Jonas!
Vi skickar våra varmaste gratulationer till vår skribent…
Valpolicella – vyer, dofter och smaker
Valpolicella är en av Italiens mest traditionella…
Apuliens gröna guld
Reportage,Olivolja,Jonas Henningsson
Apulien producerar nästan hälften av landets olivolja.…
Marknaden i Testaccio
I den historiska och trendiga stadsdelen Testaccio finns en…