Cornetto – för den perfekta starten på dagen
Den bästa starten på dagen får man med kombinationen cornetto och cappucino, dessa intages förstås stående i givakt som för att högtidligt hälsa den nya dagen. Det tycker de allra flesta lokalborna i Rom, i alla fall känns det så på mitt favoritfrukosthak, Bar Barberini där kombinationen är legio och trängseln kring de här väldoftande godbitarna är stor varje morgon. Cornetto (ungefär litet horn i översättning) är italienarnas motsvarighet till den österrikiska giffeln Kipferl och påminner om franska briochen (som man ofta hör cornetton benämnas i norra Italien) och croissanten. En luftig och mycket lätt uppenbarelse (dessutom med mindre smör) som bäst intages vuoto, tom. Man kan få cornetton fylld med sylt eller nutella eller annat sött förstås också. Men bäst smakar den naturell. Till cappucinon. Cornetton har liksom croissanten lager av krispigt skal. Men de skiljer sig också åt. Cornetton är sötare. Cornetton är förstärkt med ägg och socker och flyger inte omkring som vilsna höstlöv i luften när du biter. Cornetton kan också vara smaksatt med vanilj, apelsin och citroncest som gör att gommen gör frivolter av glädje. Friskt, inte för sött – och perfekt som start på dagen. Text och bild:Jonas Henningsson Läs mer av Jonas Henningsson:Spritz - En bitterljuv historiaVerona - kärlek, historia och vindrömmarProsecco och Cicchetti Följ oss på:FacebookInstagramPinterest
Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba Superiore 2019
I trakterna av staden Alba i Piemonte hittar vi mycket av…
Fyra fantastiska recept !
Råbiff från Piemonte
Recept,Förrätter / Antipasti,Nötkött,Svamp
Råbiff. Den här rätten som också kan kallas carne cruda…
Gelato allo zafferano
Recept,Desserter,Italienskt Julbord
Ett klassikt bakverk från Sicilien som friteras och fylls…
Mozzarella med fikon och prosciutto
Recept,Förrätter / Antipasti,Sallader,Sommar
Mozzarella med fikon och prosciutto. Rosta pinjenötterna i…
Insalata di fave e pecorino
Recept,Vegetariskt,Sallader,Sommar
Insalata. I Rom är det en tradition att äta nyskördade…