Cornetto – för den perfekta starten på dagen

Text och bild: Jonas Henningsson

Den bästa starten på dagen får man med kombinationen cornetto och cappucino, dessa intages förstås stående i givakt som för att högtidligt hälsa den nya dagen. Det tycker de allra flesta lokalborna i Rom, i alla fall känns det så på mitt favoritfrukosthak, Bar Barberini där kombinationen är legio och trängseln kring de här väldoftande godbitarna är stor varje morgon. 

 

Cornetto (ungefär litet horn i översättning) är italienarnas motsvarighet till den österrikiska giffeln Kipferl och påminner om franska briochen (som man ofta hör cornetton benämnas i norra Italien) och croissanten. En luftig och mycket lätt uppenbarelse (dessutom med mindre smör) som bäst intages vuoto, tom. Man kan få cornetton fylld med sylt eller nutella eller annat sött förstås också. Men bäst smakar den naturell. Till cappucinon. 

 

cornetto

 

Cornetton har liksom croissanten lager av krispigt skal. Men de skiljer sig också åt. Cornetton är sötare. Cornetton är förstärkt med ägg och socker och flyger inte omkring som vilsna höstlöv i luften när du biter. Cornetton kan också vara smaksatt med vanilj, apelsin och citroncest som gör att gommen gör frivolter av glädje. Friskt, inte för sött – och perfekt som start på dagen.  

 

Läs mer av Jonas Henningsson:

Spritz – En bitterljuv historia

Verona – kärlek, historia och vindrömmar

Prosecco och Cicchetti

Följ oss på:

 

Cornetto – för den perfekta
starten på dagen

Text och bild: Jonas Henningsson

Den bästa starten på dagen får man med kombinationen cornetto och cappucino, dessa intages förstås stående i givakt som för att högtidligt hälsa den nya dagen. Det tycker de allra flesta lokalborna i Rom, i alla fall känns det så på mitt favoritfrukosthak, Bar Barberini där kombinationen är legio och trängseln kring de här väldoftande godbitarna är stor varje morgon. 

 

cornetto

 

Cornetto (ungefär litet horn i översättning) är italienarnas motsvarighet till den österrikiska giffeln Kipferl och påminner om franska briochen (som man ofta hör cornetton benämnas i norra Italien) och croissanten. En luftig och mycket lätt uppenbarelse (dessutom med mindre smör) som bäst intages vuoto, tom. Man kan få cornetton fylld med sylt eller nutella eller annat sött förstås också. Men bäst smakar den naturell. Till cappucinon. 

Cornetton har liksom croissanten lager av krispigt skal. Men de skiljer sig också åt. Cornetton är sötare. Cornetton är förstärkt med ägg och socker och flyger inte omkring som vilsna höstlöv i luften när du biter. Cornetton kan också vara smaksatt med vanilj, apelsin och citroncest som gör att gommen gör frivolter av glädje. Friskt, inte för sött – och perfekt som start på dagen.  

 

Läs mer av Jonas Henningsson:
Spritz – En bitterljuv historia
Verona – kärlek, historia och vindrömmar
Prosecco och Cicchetti

Följ oss på:

 

Mer av Jonas Henningsson !

Jonas Henningsson American Trails

Grattis Jonas!

Vi skickar våra varmaste gratulationer till vår skribent…

Read More

Valpolicella

Valpolicella – vyer, dofter och smaker

Valpolicella är en av Italiens mest traditionella…

Read More

Apuliens gröna guld

Apulien producerar nästan hälften av landets olivolja.…

Read More

Marknaden i Testaccio

Marknaden i Testaccio

I den historiska och trendiga stadsdelen Testaccio finns en…

Read More

Mer av Jonas Henningsson !

Marknaden i Testaccio
Marknaden i Testaccio

I den historiska och trendiga stadsdelen Testaccio finns en…

Read More

Valpolicella
Valpolicella – vyer, dofter och smaker

Valpolicella är en av Italiens mest traditionella…

Read More