Tiramisú med pepparkakor och rom

Tiramisu är en klassisk dessert från Treviso i Veneto. I detta recept adderar vi pepparkakor och rom för att få smaken av jul! Hoppa över romen för alkoholfritt alternativ.

Ingredienser:

  • 200 gr savoiardikex
  • 500 gr mascarponeost
  • 4 st medelstora ägg
  • 100 gr socker
  • 3 dl espressokaffe
  • 2 msk rom
  • Osötat kakaopulver
  • Ca 20 st krossade pepparkakor

 

Gör Tiramisù med pepparkakor så här:

Börja med att göra kaffet och låt det svalna. Blanda i romen och ställ åt sidan.

Separera äggvitorna från äggulorna försiktigt. Vispa äggvitorna hårt och ställ åt sidan.

Vispa äggulorna med sockret tills det är en jämn smet. Blanda ner mascarponen och fortsätt vispa ett par minuter. Vänd försiktigt ner den vispade äggvitan och se till att blanda väl.

Ta fram en tallrik/form med hög kant. Doppa ett kex i taget snabbt i kaffet. Kexen får inte bli så blöta så att de blir för mjuka. Bottna formen med ett lager kex. Bred ett lager av mascarponekrämen över kexen. Lägg över ett lager med krossade pepparkakor. Gör om proceduren med ytterligare ett lager av kex, kräm och pepparkakor. Avsluta med att pudra över kakaopulvret på toppen.

Ställ tiramisun kallt i minst 3 timmar innan servering. Skär upp tiramisun i portionsbitar och servera!

Tiramisú medpepparkakor och rom

Tiramisu är en klassisk dessert från Treviso i Veneto. I detta recept adderar vi pepparkakor och rom för att få smaken av jul! Hoppa över romen för alkoholfritt alternativ.

Ingredienser:

  • 200 gr savoiardikex
  • 500 gr mascarponeost
  • 4 st medelstora ägg
  • 100 gr socker
  • 3 dl espressokaffe
  • 2 msk rom
  • Osötat kakaopulver
  • Ca 20 st krossade pepparkakor

Gör Tiramisù med pepparkakor så här:

Börja med att göra kaffet och låt det svalna. Blanda i romen och ställ åt sidan.

Separera äggvitorna från äggulorna försiktigt. Vispa äggvitorna hårt och ställ åt sidan.

Vispa äggulorna med sockret tills det är en jämn smet. Blanda ner mascarponen och fortsätt vispa ett par minuter. Vänd försiktigt ner den vispade äggvitan och se till att blanda väl.

Ta fram en tallrik/form med hög kant. Doppa ett kex i taget snabbt i kaffet. Kexen får inte bli så blöta så att de blir för mjuka. Bottna formen med ett lager kex. Bred ett lager av mascarponekrämen över kexen. Lägg över ett lager med krossade pepparkakor. Gör om proceduren med ytterligare ett lager av kex, kräm och pepparkakor. Avsluta med att pudra över kakaopulvret på toppen.

Ställ tiramisun kallt i minst 3 timmar innan servering. Skär upp tiramisun i portionsbitar och servera!

Mer italiensk jul !

Amaretto Sour

Amaretto Sour

En söt drink som görs med den italienska mandellikören amaretto.

Läs mer

Spritz di natale

Spritz di natale

En vintrig version av den klassiska drinken spritz med smak av tranbär och rosmarin. Servera som fördrink till helgens julmiddag.

Läs mer

Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese

En smakrik risotto med saffran från Milano. Serveras traditionellt med Ossobuco alla Milanese och Gremolata

Läs mer

Saffransbiscotti

Saffransbiscotti

Biscotti är en klassisk italiensk skorpa med mandel. I detta recept tillsätter vi saffran. Dessa enkla, söta och knapriga skorpor passar perfekt till glöggen eller kaffet!

Läs mer