Cornetto – för den perfekta starten på dagen
Text och bild: Jonas Henningsson
Den bästa starten på dagen får man med kombinationen cornetto och cappucino, dessa intages förstås stående i givakt som för att högtidligt hälsa den nya dagen. Det tycker de allra flesta lokalborna i Rom, i alla fall känns det så på mitt favoritfrukosthak, Bar Barberini där kombinationen är legio och trängseln kring de här väldoftande godbitarna är stor varje morgon.
Cornetto (ungefär litet horn i översättning) är italienarnas motsvarighet till den österrikiska giffeln Kipferl och påminner om franska briochen (som man ofta hör cornetton benämnas i norra Italien) och croissanten. En luftig och mycket lätt uppenbarelse (dessutom med mindre smör) som bäst intages vuoto, tom. Man kan få cornetton fylld med sylt eller nutella eller annat sött förstås också. Men bäst smakar den naturell. Till cappucinon.
Cornetton har liksom croissanten lager av krispigt skal. Men de skiljer sig också åt. Cornetton är sötare. Cornetton är förstärkt med ägg och socker och flyger inte omkring som vilsna höstlöv i luften när du biter. Cornetton kan också vara smaksatt med vanilj, apelsin och citroncest som gör att gommen gör frivolter av glädje. Friskt, inte för sött – och perfekt som start på dagen.
Läs mer av Jonas Henningsson:
Spritz – En bitterljuv historia
Cornetto – för den perfekta
starten på dagen
Text och bild: Jonas Henningsson
Den bästa starten på dagen får man med kombinationen cornetto och cappucino, dessa intages förstås stående i givakt som för att högtidligt hälsa den nya dagen. Det tycker de allra flesta lokalborna i Rom, i alla fall känns det så på mitt favoritfrukosthak, Bar Barberini där kombinationen är legio och trängseln kring de här väldoftande godbitarna är stor varje morgon.
Cornetto (ungefär litet horn i översättning) är italienarnas motsvarighet till den österrikiska giffeln Kipferl och påminner om franska briochen (som man ofta hör cornetton benämnas i norra Italien) och croissanten. En luftig och mycket lätt uppenbarelse (dessutom med mindre smör) som bäst intages vuoto, tom. Man kan få cornetton fylld med sylt eller nutella eller annat sött förstås också. Men bäst smakar den naturell. Till cappucinon.
Cornetton har liksom croissanten lager av krispigt skal. Men de skiljer sig också åt. Cornetton är sötare. Cornetton är förstärkt med ägg och socker och flyger inte omkring som vilsna höstlöv i luften när du biter. Cornetton kan också vara smaksatt med vanilj, apelsin och citroncest som gör att gommen gör frivolter av glädje. Friskt, inte för sött – och perfekt som start på dagen.
Läs mer av Jonas Henningsson:
Spritz – En bitterljuv historia
Verona – kärlek, historia och vindrömmar
Prosecco och Cicchetti
Mer av Jonas Henningsson !
Valpolicella – vyer, dofter och smaker
Valpolicella är en av Italiens mest traditionella vinregioner med en rustik matkultur som går tillbaka tusentals år i tiden. Här produceras högklassiga viner i ett böljande landskap som man utforskar bäst till fots...
Grattis Jonas!
Vi skickar våra varmaste gratulationer till vår skribent Jonas Henningsson som vunnit det svenska Publishingpriset för tredje året i rad!
Apuliens gröna guld
Reportage,Olivolja,Jonas Henningsson
Apulien producerar nästan hälften av landets olivolja. Oljan som är basen i den italienska kokkonsten, oljan som lyfter ingredienserna ...
Smakresa genom Salentohalvön
Reportage,Guider,Jonas Henningsson
Matskatter i Apulien. Jonas Henningson delar sina bästa tips från sin smakresa genom Salentohalvön. Ta del av hans ...
Mer av Jonas Henningsson !
Verona – kärlek, historia och vindrömmar
Varje besök i Verona skapar minnen av kärlek, historia och vinupplevelser. Vi minns en vindlande dag i den historiska staden. Framför Arena di Verona slingrar sig ett par tätt,
Galen i gnocchi
I Rom är man galen i gnocchi och äter det som ett alternativ till pasta, med recept som går tusentals ...