Torta Caprese
Text och recept av: Peter Nordin
Här kommer min historia om en legendarisk och underbar tårta av choklad och mandel, med inslag av spritsmugglare, gangstrar och den lyxiga fängelsecellen på Alcatraz.
Myten berättar att alla besökare på det natursköna Capri njuter detta bakverk vid minst ett tillfälle under sin vistelse på ön. Tårtan hittar du, mer eller mindre, på öns alla barer, restauranger, hotell och caféer. Receptet har rest världen runt och förändrats, men här kommer originalreceptet direkt från Capri.
Det finns olika berättelser om hur denna klassiska tårta har kommit till. En legend berättar om en österrikisk prinsessa semestrande på Capri. Hon skall ha önskat att hotellet skulle baka henne en Sachertårta, varpå de gjorde ett försök på fri hand, som sedermera blev dagens Capresetårta.
Den mest trovärdiga historien berättar att receptet kom till av misstag av kocken och konditorn Carmine di Fiore på Capri när han av ren bävan glömde mjölet i bakverket. År 1920 var Al Capone, ”Scarface”, på Capri. Han ville se sina föräldrar Gabriele and Teresinas födelseort. De härstammade från Salerno söder om Neapel. Vid besök på närbelägna Capri skall Capone ha önskat att konditorn Carmine di Fiore skulle baka honom en chokladtårta. När Carmine upptäckte vem gästen var blev han så skärrad och nervös så han glömde mjölet i receptet. Al Capone blev förtjust över bakverket, med sin knapriga yta och sin krämiga insida, vilket gjorde att Carmine slapp drabbas av Capones hetsiga humör – och kanske räddade tårtan hans liv? Vissa myter säger att han ibland fick bakverket serverat i sin cell på Alcatraz.
Trots sin bana som gangster och spritsmugglare – och ansvarig för många döda slumpades det sig att det till slut var skattefrågorna som la krokben för Al Capone. Han satt 11 år i fängelse för skattefusk. Han dog 1947 i Miami.
Peter Nordin © Foto: Joachim Lundgren / Söderberg Agentur.
Originalreceptet Torta Caprese från Capri
Ingredienser:
- 4 äggulor
- 4 äggvitor
- 100 g socker
- 50 g socker
- 150 g smör, mjukt
- 200 g skalade mandlar
- 250 g mörk choklad 70 % grovt hackad
- Florsocker eller kakao till dekoration
Gör Torta Caprese så här:
Som alltid i Italien är receptet enkelt. Värm ugnen till 180 °. Springform 20 cm i diameter klädd med smörat och mjölat bakplåtspapper. Smält chokladen i vattenbad. Finhacka mandeln och ställ åt sidan. Vispa smör och 100 gram socker luftigt och poröst. Tillsätt äggulorna ett i taget. Blanda i den hackade mandeln och vänd i den smälta chokladen.
Vispa äggvitorna till maräng och tillsätt 50 gram socker och vispa allt luftigt och glansigt. Vänd i marängen försiktigt i chokladsmeten. Häll blandningen i formen och baka i ugnen i cirka 45 minuter.
Låt svalna i rumstemperatur och strö kakan med kakao eller florsocker. Servera gärna med vispad grädde.
Läs också:
Lär dig laga italienska desserter
Reportage och recept av Peter Nordin
Torta Caprese
Text och recept av: Peter Nordin
Här kommer min historia om en legendarisk och underbar tårta av choklad och mandel, med inslag av spritsmugglare, gangstrar och den lyxiga fängelsecellen på Alcatraz.
Myten berättar att alla besökare på det natursköna Capri njuter detta bakverk vid minst ett tillfälle under sin vistelse på ön. Tårtan hittar du, mer eller mindre, på öns alla barer, restauranger, hotell och caféer. Receptet har rest världen runt och förändrats, men här kommer originalreceptet direkt från Capri.
Det finns olika berättelser om hur denna klassiska tårta har kommit till. En legend berättar om en österrikisk prinsessa semestrande på Capri. Hon skall ha önskat att hotellet skulle baka henne en Sachertårta, varpå de gjorde ett försök på fri hand, som sedermera blev dagens Capresetårta.
Den mest trovärdiga historien berättar att receptet kom till av misstag av kocken och konditorn Carmine di Fiore på Capri när han av ren bävan glömde mjölet i bakverket. År 1920 var Al Capone, ”Scarface”, på Capri. Han ville se sina föräldrar Gabriele and Teresinas födelseort. De härstammade från Salerno söder om Neapel. Vid besök på närbelägna Capri skall Capone ha önskat att konditorn Carmine di Fiore skulle baka honom en chokladtårta. När Carmine upptäckte vem gästen var blev han så skärrad och nervös så han glömde mjölet i receptet. Al Capone blev förtjust över bakverket, med sin knapriga yta och sin krämiga insida, vilket gjorde att Carmine slapp drabbas av Capones hetsiga humör – och kanske räddade tårtan hans liv? Vissa myter säger att han ibland fick bakverket serverat i sin cell på Alcatraz.
Trots sin bana som gangster och spritsmugglare – och ansvarig för många döda slumpades det sig att det till slut var skattefrågorna som la krokben för Al Capone. Han satt 11 år i fängelse för skattefusk. Han dog 1947 i Miami.
Peter Nordin © Foto: Joachim Lundgren / Söderberg Agentur.
Originalreceptet Torta Caprese från Capri
Ingredienser:
- 4 äggulor
- 4 äggvitor
- 100 g socker
- 50 g socker
- 150 g smör, mjukt
- 200 g skalade mandlar
- 250 g mörk choklad 70 % grovt hackad
- Florsocker eller kakao till dekoration
Gör Torta Caprese så här:
Som alltid i Italien är receptet enkelt. Värm ugnen till 180 °. Springform 20 cm i diameter klädd med smörat och mjölat bakplåtspapper. Smält chokladen i vattenbad. Finhacka mandeln och ställ åt sidan. Vispa smör och 100 gram socker luftigt och poröst. Tillsätt äggulorna ett i taget. Blanda i den hackade mandeln och vänd i den smälta chokladen.
Vispa äggvitorna till maräng och tillsätt 50 gram socker och vispa allt luftigt och glansigt. Vänd i marängen försiktigt i chokladsmeten. Häll blandningen i formen och baka i ugnen i cirka 45 minuter.
Låt svalna i rumstemperatur och strö kakan med kakao eller florsocker. Servera gärna med vispad grädde.
Läs också:
Lär dig laga italienska desserter
Reportage och recept av Peter Nordin
Mer av Peter Nordin !
Involtini Nordini – di vitello
Reportage,Peter Nordin,Kalvkött
På något vis hänger allt samman här i Italien, men det tar litet tid att liksom komma underfund hur allt är sammanlänkat. Som dessa rullader, som börjar med min mormor
Pizzette di quinoa
Vegetariskt,Peter Nordin,Pizza
Här kommer ett enkelt, snabbt och underbart recept, som råkar vara både glutenfritt, hälsosamt och vegetarisk.
Soppa på oliver
Soppor,Peter Nordin,Vegetariskt
Mixa spenat, oliver, grädde och buljong i matberedaren någon minut och stjälp upp i en tjockbottnad kastrull och låt blandningen koka...
En hälsning från olivlunden i Marche
Peter Nordin,Reportage,Olivolja
Hur blev årets olivolja på kullen i Marche? Peter Nordin uppdaterar direkt från olivlunden! Årets olivolja beskrivs som ...
Mer av Peter Nordin !
Cacio e Pepe av Peter Nordin
Cacio e Pepe, ett recept av Peter Nordin - den kända kocken som bland annat ägt restaurang Prinsen i Stockholm. www.godaitalien.se.
Hasselbackspotatis på italienska
Skala potatisarna och lägg i kallt vatten. Spola 5 minuter. Låt rinna av på hushållspapper så de blir helt torra. Sätt ugnen på 200°...