Polenta med gorgonzolaItalienska majsgröt med gorgonzola-ost

Polenta betyder majs på italienska och är ett majsmjöl/majsgryn som används för att tillaga olika rätter. Bl.a. gröt, pudding och bröd. I detta recept på Polenta e Gorgonzola används majsgrynen till en krämig gröt med Gongonzola. Ingredienser Polenta e Gorgonzola:
  • 300 gr majsmjöl
  • 2 tsk salt
  • 1 ½ liter vatten
  • 75 gr smör
  • Peppar
  • 250 gr gorgonzola
 Gör Polenta e Gorgonzola så här:Sätt ugnen på 200 grader. Blanda majsmjöl och vatten i en mycket stor kastrull (det måste finnas gott om plats eftersom mjölet sväller mycket) och rör om kraftigt. Tillsätt salt och låt blandningen långsamt koka upp, men rör hela tiden livligt så att det inte bildas några klumpar (OBS! mycket viktigt). Koka några minuter under omrörning och häll sedan massan i en smord form. Täck med folie och grädda en dryg timme i ugnen. Rör i smör och peppar när gröten är färdig. Höj värmen på ugnen till 220 grader.Häll ett lager polenta i en smord form, täck med ett lager ostbitar och fortsätt sedan att varva polenta och ost. Det sista lagret ska vara polenta. Grädda tills ytan är vackert brun.Serveringsförslag: tillsammans med skivor av lufttorkad skinka. Läs också:Recept på sopporVi gillar gorgonzolaPolenta - från fattigmansmat till trendmiddag Följ oss på:FacebookInstagramPinterest

Polenta med gorgonzolaItalienska majsgröt med gorgonzola-ost

Polenta betyder majs på italienska och är ett majsmjöl/majsgryn som används för att tillaga olika rätter. Bl.a. gröt, pudding och bröd. I detta recept på Polenta e Gorgonzola används majsgrynen till en krämig gröt med Gongonzola. Ingredienser Polenta e Gorgonzola:
  • 300 gr majsmjöl
  • 2 tsk salt
  • 1 ½ liter vatten
  • 75 gr smör
  • Peppar
  • 250 gr gorgonzola

Gör Polenta e Gorgonzola så här:Sätt ugnen på 200 grader. Blanda majsmjöl och vatten i en mycket stor kastrull (det måste finnas gott om plats eftersom mjölet sväller mycket) och rör om kraftigt. Tillsätt salt och låt blandningen långsamt koka upp, men rör hela tiden livligt så att det inte bildas några klumpar (OBS! mycket viktigt). Koka några minuter under omrörning och häll sedan massan i en smord form. Täck med folie och grädda en dryg timme i ugnen. Rör i smör och peppar när gröten är färdig. Höj värmen på ugnen till 220 grader.Häll ett lager polenta i en smord form, täck med ett lager ostbitar och fortsätt sedan att varva polenta och ost. Det sista lagret ska vara polenta. Grädda tills ytan är vackert brun.Serveringsförslag: tillsammans med skivor av lufttorkad skinka. Läs också:Recept på sopporVi gillar gorgonzolaPolenta - från fattigmansmat till trendmiddag Följ oss på:FacebookInstagramPinterest

[ratemypost]

Fyra fantastiska recept !

Bellini

Bellini

Drink som görs på prosecco och vita persikor. Drinken ska ha uppfunnits år 1948 av ägaren och grundaren...

Läs mer

Funghi porcini alla crema

Funghi porcini alla crema

Gräddstuvad karljohanssvamp är ett lyxigt tillbehör som är enkelt att förbereda, allt du behöver är ...

Läs mer

Cantucci Toscani

Cantucci (Cantuccini), även kända som "Biscotti di Prato", är ett typiskt bakverk från det traditionella toskanska köket. Ett slags torra ...

Läs mer

Risotto alla Parmigiana av Peter Nordin

Risotto alla Parmigiana av Peter Nordin

Att tillaga denna rätt anses vara en konst i Italien. Jag har lärt mig denna konst på italienska stjärnrestauranger och hos gamla tanter på...

Läs mer