Polenta med gorgonzolaItalienska majsgröt med gorgonzola-ost

Polenta betyder majs på italienska och är ett majsmjöl/majsgryn som används för att tillaga olika rätter. Bl.a. gröt, pudding och bröd. I detta recept på Polenta e Gorgonzola används majsgrynen till en krämig gröt med Gongonzola. Ingredienser Polenta e Gorgonzola:
  • 300 gr majsmjöl
  • 2 tsk salt
  • 1 ½ liter vatten
  • 75 gr smör
  • Peppar
  • 250 gr gorgonzola
 Gör Polenta e Gorgonzola så här:Sätt ugnen på 200 grader. Blanda majsmjöl och vatten i en mycket stor kastrull (det måste finnas gott om plats eftersom mjölet sväller mycket) och rör om kraftigt. Tillsätt salt och låt blandningen långsamt koka upp, men rör hela tiden livligt så att det inte bildas några klumpar (OBS! mycket viktigt). Koka några minuter under omrörning och häll sedan massan i en smord form. Täck med folie och grädda en dryg timme i ugnen. Rör i smör och peppar när gröten är färdig. Höj värmen på ugnen till 220 grader.Häll ett lager polenta i en smord form, täck med ett lager ostbitar och fortsätt sedan att varva polenta och ost. Det sista lagret ska vara polenta. Grädda tills ytan är vackert brun.Serveringsförslag: tillsammans med skivor av lufttorkad skinka. Läs också:Recept på sopporVi gillar gorgonzolaPolenta - från fattigmansmat till trendmiddag Följ oss på:FacebookInstagramPinterest

Polenta med gorgonzolaItalienska majsgröt med gorgonzola-ost

Polenta betyder majs på italienska och är ett majsmjöl/majsgryn som används för att tillaga olika rätter. Bl.a. gröt, pudding och bröd. I detta recept på Polenta e Gorgonzola används majsgrynen till en krämig gröt med Gongonzola. Ingredienser Polenta e Gorgonzola:
  • 300 gr majsmjöl
  • 2 tsk salt
  • 1 ½ liter vatten
  • 75 gr smör
  • Peppar
  • 250 gr gorgonzola

Gör Polenta e Gorgonzola så här:Sätt ugnen på 200 grader. Blanda majsmjöl och vatten i en mycket stor kastrull (det måste finnas gott om plats eftersom mjölet sväller mycket) och rör om kraftigt. Tillsätt salt och låt blandningen långsamt koka upp, men rör hela tiden livligt så att det inte bildas några klumpar (OBS! mycket viktigt). Koka några minuter under omrörning och häll sedan massan i en smord form. Täck med folie och grädda en dryg timme i ugnen. Rör i smör och peppar när gröten är färdig. Höj värmen på ugnen till 220 grader.Häll ett lager polenta i en smord form, täck med ett lager ostbitar och fortsätt sedan att varva polenta och ost. Det sista lagret ska vara polenta. Grädda tills ytan är vackert brun.Serveringsförslag: tillsammans med skivor av lufttorkad skinka. Läs också:Recept på sopporVi gillar gorgonzolaPolenta - från fattigmansmat till trendmiddag Följ oss på:FacebookInstagramPinterest

[ratemypost]

Fyra fantastiska recept !

Lasagne-alla-Bolognese

Lasagne alla Bolognese

En av de mest kända och älskade rätterna från det italienska köket. Krämig, kryddig och otroligt god...

Läs mer

Hasselbackspotatis på italienska

Hasselbackspotatis på italienska

Skala potatisarna och lägg i kallt vatten. Spola 5 minuter. Låt rinna av på hushållspapper så de blir helt torra. Sätt ugnen på 200°...

Läs mer

Agnello-arrosto

Agnello arrosto

Sätt ugnen på 225 grader. Bred ut det benfria köttstycket och gnid in det med vitlöken och hälften av olivoljan. Strö över rosmarin, salt och peppar. Rulla ihop köttet noggrant och bind om det med ett snöre.

Läs mer

Råbiff från Piemonte

Råbiff från Piemonte

Råbiff. Den här rätten som också kan kallas carne cruda piemontese är italienarnas svar på vår råbiff eller fransmännens steak tartare. En rätt som passar bra som förrätt eller vickning på nyårsafton.

Läs mer