Millefoglie ai frutti di bosco

Millefoglie ai frutti di boscoSmördegsbakelse med bär och vaniljkräm

Det här är en raffinerad och elegant dessert, som är mycket enklare att laga än den ser ut! Passar alla vid alla tillfällen med sin härliga kombination av krispig smördeg, mjuk vaniljkräm och friska bär. Buonissimo!

 

Ingredienser:

  • 2 rullar smördeg (rektangulär)
  • 250 gr hallon
  • 125 gr blåbär
  • 125 gr björnbär
  • Florsocker

 

Ingredienser vaniljkräm:

  • 5 dl mjölk
  • 1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpasta
  • 6 st äggulor
  • 125 gr strösocker (1 1/3 dl)
  • 40 gr majsstärkelse (maizena)
  • 30 gr rumsvarmt smör

 

Gör så här:

Börja med att göra vaniljkrämen.

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg i en kastrull tillsammans med mjölken, koka upp och ta bort från värmen och låt dra 10-15 minuter. (Om du använder vaniljpasta så kokar du endast upp mjölken och tillsätter vaniljen vid steg 4).

Vispa ihop äggulor, strösocker och maizena. Lyft bort vaniljstången och häll ned vänd mjölken i äggblandningen under vispning. Häll sedan tillbaka blandningen i kastrullen igen, och låt det koka upp på medelhög värme, vispa kraftigt hela tiden. Ta av kastrullen från värmen när du ser den första bubblan och krämen har tjocknat. Tillsätt smöret (samt ev. vaniljpasta) och blanda ordentligt. Sila vaniljkrämen genom en finmaskig sil. Häll krämen i en skål och låt svalna i kylskåp eller i ett iskallt vattenbad. Täck vaniljkrämen med plastfolie (tryck plastfoliet så att det nuddar vaniljkrämen så bildas inget ”skinn” eller kondens)

 

Skär de två smördegsplattorna vertikalt på mitten för att få 4 ark. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Nagga smördegen med en gaffel och strö över florsocker vilket ger ett blankare yta. Tillaga i förvärmd ugn i cirka 10-15 minuter på 170°. Ta ut dem när de börjar få färg och låt svalna.

 

Vid servering lägger du det ett första lager smördeg på ett serveringsfat. Bred eller spritsa ut ett lager med vaniljkräm och dekorera sedan med lite bär. Lägg på nästa smördeg, ett lager vaniljkräm och bär. Fortsätt på samma sätt tills ingredienserna tar slut. Dekorera ytan med florsocker och resterande bär. Redo att avnjutas!

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 
Ruffino Vinsanto Serelle

Millefoglie ai frutti di boscoSmördegsbakelse med bär och vaniljkräm

Det här är en raffinerad och elegant dessert, som är mycket enklare att laga än den ser ut! Passar alla vid alla tillfällen med sin härliga kombination av krispig smördeg, mjuk vaniljkräm och friska bär. Buonissimo!

 

Ingredienser:

  • 2 rullar smördeg (rektangulär)
  • 250 gr hallon
  • 125 gr blåbär
  • 125 gr björnbär
  • Florsocker

 

Ingredienser vaniljkräm:

  • 5 dl mjölk
  • 1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpasta
  • 6 st äggulor
  • 125 gr strösocker (1 1/3 dl)
  • 40 gr majsstärkelse (maizena)
  • 30 gr rumsvarmt smör
Ruffino Vinsanto Serelle

Gör så här:

Börja med att göra vaniljkrämen.

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg i en kastrull tillsammans med mjölken, koka upp och ta bort från värmen och låt dra 10-15 minuter. (Om du använder vaniljpasta så kokar du endast upp mjölken och tillsätter vaniljen vid steg 4).

Vispa ihop äggulor, strösocker och maizena. Lyft bort vaniljstången och häll ned vänd mjölken i äggblandningen under vispning. Häll sedan tillbaka blandningen i kastrullen igen, och låt det koka upp på medelhög värme, vispa kraftigt hela tiden. Ta av kastrullen från värmen när du ser den första bubblan och krämen har tjocknat. Tillsätt smöret (samt ev. vaniljpasta) och blanda ordentligt. Sila vaniljkrämen genom en finmaskig sil. Häll krämen i en skål och låt svalna i kylskåp eller i ett iskallt vattenbad. Täck vaniljkrämen med plastfolie (tryck plastfoliet så att det nuddar vaniljkrämen så bildas inget ”skinn” eller kondens)

 

Skär de två smördegsplattorna vertikalt på mitten för att få 4 ark. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Nagga smördegen med en gaffel och strö över florsocker vilket ger ett blankare yta. Tillaga i förvärmd ugn i cirka 10-15 minuter på 170°. Ta ut dem när de börjar få färg och låt svalna.

 

Vid servering lägger du det ett första lager smördeg på ett serveringsfat. Bred eller spritsa ut ett lager med vaniljkräm och dekorera sedan med lite bär. Lägg på nästa smördeg, ett lager vaniljkräm och bär. Fortsätt på samma sätt tills ingredienserna tar slut. Dekorera ytan med florsocker och resterande bär. Redo att avnjutas!

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

Burrata-med-persika

Burrata med grillad persika

Burrata med grillad persika, en perfekt antipasti till helgen!

Läs mer

Torta-Caprese

Torta Caprese

Torta Caprese! Här kommer min historia om en legendarisk och underbar tårta av choklad och mandel. Läs alla desserter på ww.godaitalien.se

Läs mer

Tiramisù-klassisk-italiensk

Tiramisù – klassisk italiensk

Tiramisù är en klassiker inom den italienska kokkonsten, men den berömda desserten har faktiskt inte mer än knappt 50 år på nacken. Tiramisùn kom till världen, då en liten pojke blev sjuk och inte ville äta, inte ens den söta desserten zabaglione

Läs mer

Fusilli con pesto invernale

Fusilli con pesto invernale

Uttrycksfull och välsmakande - så kan man definiera den här pastan med en rik mer vintrig variant av pesto baserad på soltorkade tomater...

Läs mer

E-post: info@godaitalien.se  |  Birger Jarlsgatan 55  |  111 45 Stockholm
Telefon: 08 – 411 32 70  |  E-post: info@godaitalien.se  |  BirgerJarlsgatan 55  |  111 45 Stockholm