Enkel pasta med sommartryffel
En utsökt pasta med sommartryffel och vitlök. Simpel att laga – underbar att äta!
Recept: Tomas Bacoccoli
Beställ Bacoccolis sommartryffel HÄR
Ingredienser: (4-5 personer)
- 150-250 gram färsk sommartryffel
- 500 gram pasta på durumvete eller äggpasta om du vill
- Salt
- Olivolja
- 2 vitlöksklyftor
- Pastavatten
Gör så här:
Koka upp pastavatten i stor kastrull. Fyra liter vatten för 500 gram pasta blir bra. Ha i två ganska rågade matskedar salt när vattnet kokar. Smaka av vattnet så du lär dig vad som är perfekt mängd salt. Pastavatten är en ingrediens.
Fräs ett par vitlöksklyftor med ”skjortan på” i rikligt med olivolja i några minuter i stekpanna med höga kanter. Plocka upp klyftorna ur oljan och släng dem i papperskorgen. Riv i hälften av tryffeln i olivoljan och låt allt bli ljummet. Tillsätt lite olivolja om det behövs.
Lägg i pastan i det kokande vattnet. När pastan nästan är färdig (smaka av, det ska vara tuggmotstånd) så tar du drygt en deciliter av pastavattnet och häller i pannan med tryffel. För sälta och stärkelse. Värm på tryffeln och oljan till det blir lite ljummet. Men det ska inte börja puttra.
Sedan häller du av pastan i durkslaget och förenar pastan med tryffeln i stekpannan. Låt dem umgås ett par minuter, sedan hyvlar du i resten av tryffeln med baksidan av en osthyvel.
Ät utan parmesan eller andra ingredienser. Max en klick smör.
Ett gott glas vin eller champagne passar förstås. Annars vatten.
Enkel pasta med sommartryffel
En utsökt pasta med sommartryffel och vitlök. Simpel att laga – underbar att äta!
Recept: Tomas Bacoccoli
Beställ Bacoccolis sommartryffel HÄR
Ingredienser: (4-5 personer)
- 150-250 gram färsk sommartryffel
- 500 gram pasta på durumvete eller äggpasta om du vill
- Salt
- Olivolja
- 2 vitlöksklyftor
- Pastavatten
Gör så här:
Koka upp pastavatten i stor kastrull. Fyra liter vatten för 500 gram pasta blir bra. Ha i två ganska rågade matskedar salt när vattnet kokar. Smaka av vattnet så du lär dig vad som är perfekt mängd salt. Pastavatten är en ingrediens.
Fräs ett par vitlöksklyftor med ”skjortan på” i rikligt med olivolja i några minuter i stekpanna med höga kanter. Plocka upp klyftorna ur oljan och släng dem i papperskorgen. Riv i hälften av tryffeln i olivoljan och låt allt bli ljummet. Tillsätt lite olivolja om det behövs.
Lägg i pastan i det kokande vattnet. När pastan nästan är färdig (smaka av, det ska vara tuggmotstånd) så tar du drygt en deciliter av pastavattnet och häller i pannan med tryffel. För sälta och stärkelse. Värm på tryffeln och oljan till det blir lite ljummet. Men det ska inte börja puttra.
Sedan häller du av pastan i durkslaget och förenar pastan med tryffeln i stekpannan. Låt dem umgås ett par minuter, sedan hyvlar du i resten av tryffeln med baksidan av en osthyvel.
Ät utan parmesan eller andra ingredienser. Max en klick smör.
Ett gott glas vin eller champagne passar förstås. Annars vatten.
Mer av Tomas Bacoccoli !
Bokhandlerskan i Tortolì
Reportage,Tomas Bacoccoli,Oss svenskitalienare emellan
Cia Berg, ni vet hon som spelade i Ubangi med Orup och framförallt i det coola bandet Whale, tillsammans med Henrik Schyffert.
Lite peperoncino skadar aldrig
Jag började laga mat i femtonårsåldern och sedan dess har peperoncinon varit min bästa vän i köket. Och de svenska vänner som jag introdud..
Alexandra Zazzi och farmors mat
Reportage,Tomas Bacoccoli,Oss svenskitalienare emellan
Alexandra Zazzi och farmors mat. Jag har fyrtio minuter på mig när jag ringer Alexandra Zazzi, sen måste jag åka och hämta ut barnen från skolan, mitt emot baren hos Angelo.
En bastu i Umbrien
Reportage,Oss svenskitalienare emellan,Just nu,Tomas Bacoccoli
Till alla er som har njutit av Tomas Bacoccolis texter här på Goda Italien har vi en glad nyhet. Idag släpps nämligen hans debutroman En bastu i Umbrien i bokhandeln.
Mer av Tomas Bacoccoli !
Violetta – italienskt kaffe & teater!
Skådespelerskan Violetta Barsotti och jag har liknande bakgrund. Så är det med de flesta av oss svenskitalienare. Det är som att vi kan ...
Kallpressad olivolja – Una storia magica
Från romartiden finns användning av kallpressad olivolja dokumenterad i skrift, men de etruskiska gravarna berättar vidare bak i ...