Torta di biscotti e cioccolatoItaliensk tårta av choklad och mascarpone
Denna underbara tårta måste stå i kylen över natten. Så var ute i god tid. Jag väger allt, så man säkrar rätt konsistens.
Ingredienser:
Kakbotten
- 175 g italienska biscotti-kakor
- 75 g mjukt smör
Chokladfyllningen:
- 220 g mascarpone, rumstempererad
- 25 g brunt socker (ibland använder vi muscavadosocker)
- 40 g vanligt strösocker
- 95 g mörk choklad 60%
- 75 g vispgrädde
- 7 g maizena-mjöl
Ganache:
- 60 g mörk choklad i små bitar 70%
- 65 g vispgrädde
Servering:
- 3 msk kakao
- 1 msk florsocker
- 2 dl grädde
- 1 knivsudd äkta vaniljsocker
Gör så här:
Kakbotten:
Sätt ugnen på 155°.
Mixa kakor och smör i matberedaren tills du får en konsistens som fuktig sand. Tryck ut i en springform klädd i bakplåtspapper, som när du gör en klassisk cheesecake. Baka 10 minuter och låt svalna på köksbänken.
Chokladfyllningen:
Mixa samman allt socker med mascarponen i matberedaren till en slät massa. Smält chokladen med grädden över vattenbad och sikta i mjölet i chokladblandningen. Blanda. Tillsätt chokladsmeten i matberedaren och mixa till slät massa. Häll allt i springformen och baka 15-18 minuter. Konsistensen skall vara litet svajig i mitten och fastare längs kanterna. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar med öppen ugnslucka i ca 60 minuter. Ställ i kyl över natten för att kallna helt.
Ganache:
Lägg chokladen i bunke. Koka upp grädden och slå över chokladen. Låt allt smälta till en glansig kräm. Bred ut över tårtans yta. Låt svalna.
Servering:
Sikta generöst tårtan med kakao. Vispa grädden luftig med mjuka toppar. Tillsätt florsockret och blanda.
Låt tårtan bli rumsvarm 60 minuter innan servering. Skär fina biter och servera med grädden.
Torta di biscotti e cioccolatoItaliensk tårta av choklad och mascarpone
Denna underbara tårta måste stå i kylen över natten. Så var ute i god tid. Jag väger allt, så man säkrar rätt konsistens.
Ingredienser:
Kakbotten
- 175 g italienska biscotti-kakor
- 75 g mjukt smör
Chokladfyllningen:
- 220 g mascarpone, rumstempererad
- 25 g brunt socker (ibland använder vi muscavadosocker)
- 40 g vanligt strösocker
- 95 g mörk choklad 60%
- 75 g vispgrädde
- 7 g maizena-mjöl
Ganache:
- 60 g mörk choklad i små bitar 70%
- 65 g vispgrädde
Servering:
- 3 msk kakao
- 1 msk florsocker
- 2 dl grädde
- 1 knivsudd äkta vaniljsocker
Gör så här:
Kakbotten:
Sätt ugnen på 155°.
Mixa kakor och smör i matberedaren tills du får en konsistens som fuktig sand. Tryck ut i en springform klädd i bakplåtspapper, som när du gör en klassisk cheesecake. Baka 10 minuter och låt svalna på köksbänken.
Chokladfyllningen:
Mixa samman allt socker med mascarponen i matberedaren till en slät massa. Smält chokladen med grädden över vattenbad och sikta i mjölet i chokladblandningen. Blanda. Tillsätt chokladsmeten i matberedaren och mixa till slät massa. Häll allt i springformen och baka 15-18 minuter. Konsistensen skall vara litet svajig i mitten och fastare längs kanterna. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar med öppen ugnslucka i ca 60 minuter. Ställ i kyl över natten för att kallna helt.
Ganache:
Lägg chokladen i bunke. Koka upp grädden och slå över chokladen. Låt allt smälta till en glansig kräm. Bred ut över tårtans yta. Låt svalna.
Servering:
Sikta generöst tårtan med kakao. Vispa grädden luftig med mjuka toppar. Tillsätt florsockret och blanda.
Låt tårtan bli rumsvarm 60 minuter innan servering. Skär fina biter och servera med grädden.
Mer av Peter Nordin !
Avenotto
Avenotto. Jag vet inte riktigt vad jag skall kalla denna rätt. Huvudråvaran är havre, som heter ”avena” på italienska. Jag hittade på ett eget italienskt namn till skapelsen:
Närhet är kärlek
Peter Nordin,Reportage,Olivolja
Närheten till råvaran ger vördnad och respekt varje gång jag doppar mitt bröd i en skål med god olivolja. Många gånger vattnas mina ögon...
Ragù bianco
En smakrik och mustig köttfärsås utan tomat och rött vin.
Costoletta Milanese
Ett utsökt recept på kalvkotletter från Milano. Ett recept av vår skribent Peter Nordin.
Mer av Peter Nordin !
Bistecca alla Fiorentina
Låt köttet stå framme i rumstemperatur 10 – 20 minuter innan du skall grilla. Många kockar menar att detta inte behövs, utan att du kan ...
Salsa Ruffino
Salsa Ruffino - Här följer en enkel men god italiensk sås som passar fint på ett svenskt julbord. Inte minst är det en hit på skinkmackan!









