Spaghetti alle Vongole av Peter Nordin

Spaghetti alle Vongole

Recept av: Peter Nordin

Spaghetti alle vongole har sitt ursprung i Neapel, på den italienska kusten. Musslor har utgjort en del av den lokala gastronomin sedan urminnes tider. Det första skrivna receptet, vad vi känner till finns i kokboken ”Cucina Teorico- pratica”, skriven av Ippolito Cavalcanti, hertigen av Buonvicino, 1839. Hans recept innehöll fem ingredienser – pasta, olivolja, vitlök, persilja och färska musslor. Sedan dess har vitt vin och chili tillkommit, precis som i mitt recept. Leta gärna efter små musslor, de är mjukare, lenare och mjällare. Vongole- musslan lever på sandbotten och livnär sig genom att filtrera mikroorganismer ur havsvattnet.

 

Spaghetti-alle-Vongole

 

Ingredienser: (2 personer)

  • 220 g torkad spaghett
  • 100 ml extra virgin olivolja, helst Ruffinos olio extravergine di oliva
  • 1⁄2 halv grön chili fint hackad
  • 2 vitlöksklyftor, fint hackade
  • 100 g vongole, blötlagda i kallt vatten
  • 125 ml torrt vitt vin
  • 1 msk finhackad bladpersilja
  • Salt och svartpeppar

Gör så här:
Denna mussla kan ha litet sand innanför skalet. Lägga dem i en bytta med isvatten kryddat med 1 matsked salt till 2 dl vatten. Låt dem ligga 60 – 90 min. Då tömmer du musslan på den sand som kan finnas i skalet. Skölj och spola musslor snabbt i kallt vatten. Nu är de redo för tillagning.

Koka spaghettin al dente i saltat vatten. Nu skall du tajma hela processen. Värm hälften av olivoljan i en stor pastapanna på medelvärme, tillsätt chilin och vitlöken och sautera i 1–2 minuter tills vitlöken är mjuk men inte fått färg. Tillsätt all vongole och vinet och täck med ett lock och låt koka på hög värme 4–5 minuter tills alla vongole precis har öppnats. Vongole tar något längre tid än blåmusslor att slå upp sina skal. Kassera alla oöppnade musslor.

Lyft över spaghettin med en bred pastatång till pannan med musslorna. Tillsätt litet pastavatten och blanda samman. Tillsätt återstående olivolja och smaka av med havssalt och nymalen svartpeppar. Sist blanda i persiljan.
Spaghetti-alle-Vongole

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Spaghetti alle Vongole

Recept av: Peter Nordin

Spaghetti alle vongole har sitt ursprung i Neapel, på den italienska kusten. Musslor har utgjort en del av den lokala gastronomin sedan urminnes tider. Det första skrivna receptet, vad vi känner till finns i kokboken ”Cucina Teorico- pratica”, skriven av Ippolito Cavalcanti, hertigen av Buonvicino, 1839. Hans recept innehöll fem ingredienser – pasta, olivolja, vitlök, persilja och färska musslor. Sedan dess har vitt vin och chili tillkommit, precis som i mitt recept. Leta gärna efter små musslor, de är mjukare, lenare och mjällare. Vongole- musslan lever på sandbotten och livnär sig genom att filtrera mikroorganismer ur havsvattnet.

 

Spaghetti-alle-Vongole

 

Ingredienser: (2 personer)

  • 220 g torkad spaghett
  • 100 ml extra virgin olivolja, helst Ruffinos olio extravergine di oliva
  • 1⁄2 halv grön chili fint hackad
  • 2 vitlöksklyftor, fint hackade
  • 100 g vongole, blötlagda i kallt vatten
  • 125 ml torrt vitt vin
  • 1 msk finhackad bladpersilja
  • Salt och svartpeppar

Gör så här:
Denna mussla kan ha litet sand innanför skalet. Lägga dem i en bytta med isvatten kryddat med 1 matsked salt till 2 dl vatten. Låt dem ligga 60 – 90 min. Då tömmer du musslan på den sand som kan finnas i skalet. Skölj och spola musslor snabbt i kallt vatten. Nu är de redo för tillagning.

Koka spaghettin al dente i saltat vatten. Nu skall du tajma hela processen. Värm hälften av olivoljan i en stor pastapanna på medelvärme, tillsätt chilin och vitlöken och sautera i 1–2 minuter tills vitlöken är mjuk men inte fått färg. Tillsätt all vongole och vinet och täck med ett lock och låt koka på hög värme 4–5 minuter tills alla vongole precis har öppnats. Vongole tar något längre tid än blåmusslor att slå upp sina skal. Kassera alla oöppnade musslor.

Lyft över spaghettin med en bred pastatång till pannan med musslorna. Tillsätt litet pastavatten och blanda samman. Tillsätt återstående olivolja och smaka av med havssalt och nymalen svartpeppar. Sist blanda i persiljan.
Spaghetti-alle-Vongole

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Mer av Peter Nordin !

Citronsås

Citronsås med Limoncello

Denna citronsås fick många fina omnämnanden i media när jag och Carina startade Zink Grill 2008. Vi serverade såsen med schnitzlar av kalvfilé, salvia och smör. Vi blev belönade som årets krog 2009. Kanske citronsåsen bidrog...

Read More

Soppa på oliver

Soppa på oliver

Mixa spenat, oliver, grädde och buljong i matberedaren någon minut och stjälp upp i en tjockbottnad kastrull och låt blandningen koka...

Read More

Peter-Nordin-blåmusslor

Ett bra sjapp

Nu stod jag innanför dörren på ett lokus i grannbyn på landsbygden i Italien – mitt emellan hav och berg. Året var 2016. Vi var här för att...

Read More

Ragù bianco

Ragù bianco

En smakrik och mustig köttfärsås utan tomat och rött vin.

Read More

Mer av Peter Nordin !

Torta-di-biscotti-e-cioccolato
Torta di biscotti e cioccolato

En underbar och krämig italiensk tårta av choklad och mascarpone och en botten av biscotti.

Read More

Klassisk chokladtryffel
Klassisk chokladtryffel

En oemotståndlig chokladtryffel med en italiensk touch.

Read More

E-post: info@godaitalien.se  |  Birger Jarlsgatan 55  |  111 45 Stockholm
Telefon: 08 – 411 32 70  |  E-post: info@godaitalien.se  |  BirgerJarlsgatan 55  |  111 45 Stockholm