Cantucci Toscani
Mandelkakor från Toscana
Cantucci (Cantuccini), även kända som ”Biscotti di Prato”, är ett typiskt bakverk från det traditionella toskanska köket. Ett slags torra kex med mandel, som skärs i skivor när degen fortfarande är varm och sedan gräddas igen några minuter, så att man får rustika lite skorpliknande men väldoftande kakor. Serveras traditionellt med ett sött vin som t.ex. Vin Santo men smakar lika gott med lite Prosecco eller en kopp kaffe!
Ingredienser: (ca 40 st)
- 280 gr vetemjöl special
- 150 gr strösocker
- 130 gr mandel med skal
- 2 ägg
- rivet skal av 1 apelsin
- rivet skal av 1 citron
- ev lite vaniljsocker efter tycke och smak
- 1 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
Gör så här:
Börja med att blanda ägg, socker, rivet citrusskal, salt och eventuellt vaniljsocker med en gaffel. Tillsätt sedan mjöl och bakpulver. Knåda en stund tills du får en homogen deg. Om det fastnar på fingrarna, strö över lite mjöl. Tillsätt mandeln med skal.
Knåda väl, dela degen på mitten och forma till två jämna ”limpor”, ca 3 cm breda. Se till att de blir så runda som möjligt och lägg dem på en bakplåt klädd med bakplåtspapper.
Grädda i 180° C i mitten av ugnen i ca 15 – 18 minuter så länge bröden växer i storlek.
Ta ut dem ur ugnen och skär bröden i ca 1 ½ – 2 cm tjocka skivor med en vass kniv. Vänd kakorna på sidan och tillaga i ugnen i 4 minuter på ena sidan; vänd dem sedan och grädda ytterligare 4 minuter på andra sidan. Ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna! Så fort de kommer ut ur ugnen kommer de att verka hårda, men om du låter dem vila några timmar så får de en perfekt tuggvänlig konsistens!
Cantucci Toscani
Mandelkakor från Toscana
Cantucci (Cantuccini), även kända som ”Biscotti di Prato”, är ett typiskt bakverk från det traditionella toskanska köket. Ett slags torra kex med mandel, som skärs i skivor när degen fortfarande är varm och sedan gräddas igen några minuter, så att man får rustika lite skorpliknande men väldoftande kakor. Serveras traditionellt med ett sött vin som t.ex. Vin Santo men smakar lika gott med lite Prosecco eller en kopp kaffe!
Ingredienser: (ca 40 st)
- 280 gr vetemjöl special
- 150 gr strösocker
- 130 gr mandel med skal
- 2 ägg
- rivet skal av 1 apelsin
- rivet skal av 1 citron
- ev lite vaniljsocker efter tycke och smak
- 1 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
Gör så här:
Börja med att blanda ägg, socker, rivet citrusskal, salt och eventuellt vaniljsocker med en gaffel. Tillsätt sedan mjöl och bakpulver. Knåda en stund tills du får en homogen deg. Om det fastnar på fingrarna, strö över lite mjöl. Tillsätt mandeln med skal.
Knåda väl, dela degen på mitten och forma till två jämna ”limpor”, ca 3 cm breda. Se till att de blir så runda som möjligt och lägg dem på en bakplåt klädd med bakplåtspapper.
Grädda i 180° C i mitten av ugnen i ca 15 – 18 minuter så länge bröden växer i storlek.
Ta ut dem ur ugnen och skär bröden i ca 1 ½ – 2 cm tjocka skivor med en vass kniv. Vänd kakorna på sidan och tillaga i ugnen i 4 minuter på ena sidan; vänd dem sedan och grädda ytterligare 4 minuter på andra sidan. Ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna! Så fort de kommer ut ur ugnen kommer de att verka hårda, men om du låter dem vila några timmar så får de en perfekt tuggvänlig konsistens!
Fler italienska desserter !
La colomba pasquale
Denna Italienska påskkakan är ett måste som avslutning på en italiensk påskmåltid. Här i ett lättlagat recept som du kan göra hemma ...
Frutta fresca con mascarpone e limoncello
Söta frukter med en mascarponekräm och limoncello.
Klassisk chokladtryffel
En oemotståndlig chokladtryffel med en italiensk touch.
Limoncellosorbet
En fräschare avslutning på en måltid får du leta efter! Det blir lite extra snyggt om man serverar sorbeten i citronskalen.