Peposo Dell'Impruneta

Peposo Dell'ImprunetaPepprig köttgryta från Florens

Den toscanska peposon sägs ha kommit till i ugnarna på det kända bruket Impruneta i utkanten av Florens, som är berömt för sina produkter i terracotta. Rätten kallas ibland också peposo dei fornacini, efter de personer som ansvarade för tillverkningen av tegelstenar i ugnarna. Tillagningen skedde i lergodsgrytor och placerades vid ugnens mynning för att koka långsamt. Efter några timmar var köttet klart!

 

Det här är ett riktigt långkok, som kräver minst 2 och helst 3 timmar för att köttet ska bli riktigt mört och smakrikt. Den går bra att laga i en lergryta eller en emaljerad gjutjärnsgryta med lock.

 

Ingredienser:

  • 1 – 1 ½ kg nötkött med insprängt fett, skuret i stora grytbitar
  • 8 – 10 vitlöksklyftor
  • ½ flaska (minst) rött vin
  • 1 dryg msk tomatpuré
  • vatten
  • salt
  • 1 dryg msk hela svartpepparkorn
  • malen svartpeppar

 

Gör så här:

Skär köttet i stora grytbitar, var noga med att inte göra dem för små eftersom de krymper mycket under tillagningen. Lägg köttet i en gryta med de skalade vitlöksklyftorna och tillsätt vinet och pepparkornen. Salta och peppra, och häll i tomatpurén som du löst upp i lite vatten. Tillsätt ytterligare vatten så att det täcker köttet.

 

Koka under lock på låg värme på spisen eller i ugnen. Räkna med minst 2 timmar men titta till köttet då och då. När köttet är mjukt, ta av locket och fortsätt att koka för att reducera såsen. En peposo ska vara mer krämig än rinnig.  Servera med mer nymalen peppar efter smak.

 

BUON APPETITO!

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Peposo Dell'ImprunetaPepprig köttgryta från Florens

Den toscanska peposon sägs ha kommit till i ugnarna på det kända bruket Impruneta i utkanten av Florens, som är berömt för sina produkter i terracotta. Rätten kallas ibland också peposo dei fornacini, efter de personer som ansvarade för tillverkningen av tegelstenar i ugnarna. Tillagningen skedde i lergodsgrytor och placerades vid ugnens mynning för att koka långsamt. Efter några timmar var köttet klart!

 

Det här är ett riktigt långkok, som kräver minst 2 och helst 3 timmar för att köttet ska bli riktigt mört och smakrikt. Den går bra att laga i en lergryta eller en emaljerad gjutjärnsgryta med lock.

 

Ingredienser:

  • 1 – 1 ½ kg nötkött med insprängt fett, skuret i stora grytbitar
  • 8 – 10 vitlöksklyftor
  • ½ flaska (minst) rött vin
  • 1 dryg msk tomatpuré
  • vatten
  • salt
  • 1 dryg msk hela svartpepparkorn
  • malen svartpeppar

Gör så här:

Skär köttet i stora grytbitar, var noga med att inte göra dem för små eftersom de krymper mycket under tillagningen. Lägg köttet i en gryta med de skalade vitlöksklyftorna och tillsätt vinet och pepparkornen. Salta och peppra, och häll i tomatpurén som du löst upp i lite vatten. Tillsätt ytterligare vatten så att det täcker köttet.

 

Koka under lock på låg värme på spisen eller i ugnen. Räkna med minst 2 timmar men titta till köttet då och då. När köttet är mjukt, ta av locket och fortsätt att koka för att reducera såsen. En peposo ska vara mer krämig än rinnig.  Servera med mer nymalen peppar efter smak.

 

BUON APPETITO!

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

Baci di Dama

Baci di dama är små eleganta bakverk som är typiska för Piemonte. Formen med två små kupoler av mördeg som sammanfogas med mörk choklad ...

Läs mer

Spritz Estivo

Fragole limoncello spritz - Hallon, limoncello och prosecco. Mosa färska hallon i ett drinkglas. Häll i limoncello och sedan ...

Läs mer

FOCACCIA COL FORMAGGIO AL PESTO

Focaccia Col Formaggio Al Pesto

Foccacia Col Formaggio al Pesto. En focaccia är ett härligt bröd att bjuda på när man är många, som blir härligt saftigt tack vara olivoljan.

Läs mer

cacio-e-pepe

Cacio e Pepe av Peter Nordin

Cacio e Pepe, ett recept av Peter Nordin - den kända kocken som bland annat ägt restaurang Prinsen i Stockholm. www.godaitalien.se.

Läs mer

E-post: info@godaitalien.se  |  Birger Jarlsgatan 55  |  111 45 Stockholm
Telefon: 08 – 411 32 70  |  E-post: info@godaitalien.se  |  BirgerJarlsgatan 55  |  111 45 Stockholm