Baci di DamaMandel- och chokladbakelser från Piemonte

Baci di dama är små eleganta bakverk som är typiska för Piemonte. Formen med två små kupoler av mördeg som sammanfogas med mörk choklad påminner om två läppar som går ihop i en kyss – därav namnet som betyder ”kvinnnans kyss”! Ursprunget sägs vara staden Tortona runt mitten av 1800-talet, och de gjordes från början med hasselnötter som är rikligt förekommande i Piemonte-området, men har över tid ersatts med mandel.

 

Som med alla traditionella recept finns det såklart olika versioner och det går bra att, helt eller delvis, ersätta mandeln med hasselnötter. Det här är ett autentiskt recept från ett konditori i Lingotto, där det ärvts genom generationer. De tar inte lång tid att baka, men hemligheten för ett lyckat resultat är att respektera kylnings- och tillagningstiderna! Perfekt att bjuda på till kaffet eller att ge bort i present! De håller i flera månader!

 

Ingredienser: (ca 50 st)

  • 250 gram mjöl tipo 00 eller vetemjöl special
  • 150 gr smör
  • 1 helt ägg
  • 150 gr hela mandlar (alternativt hela hasselnötter)
  • 150 gr florsocker
  • 1 nypa salt
  • 150 gr mörk choklad till fyllning

 

Gör så här:
Börja med att rosta mandlarna i 180° i ca 10 minuter på en plåt med bakplåtspapper. De får inte brännas, men få en gyllene rostad ton. Låt dem svalna helt.

 

Mixa mandlarna tillsammans med florsockret och saltet, tills du har fått ett pulveriserat mjöl. Var noga med att använda pulsfunktionen på din mixer och stoppa då och då för att förhindra att mandeln värms upp och låter oljan komma ut. Låt det vila och svalna i några minuter.

 

Tillsätt vetemjöl och kylskåpskallt smör i små bitar. Blanda på hög hastighet, och tillsätt slutligen ägget till blandningen. Degen ska bli mjuk och nästan klibbig. Forma den till en boll, överför den till en plastbehållare och ställ i frysen i minst 1 timme tills degen är helt hård.

 

Ta ut degen ur frysen och forma små ca 1 cm stora helt runda”kulor”. Lägg upp dem på en plåt med bakplåtspapper på ca 2 cm avstånd. Gör alla kulor på detta sätt. Ställ sedan plåten i frysen i minst 1 timme. Detta steg är viktigt för att de inte ska ”flyta ut” för mycket under tillagningen. När du bakar kakorna måste de vara frysta!

 

Tillaga dem sedan i ugnen på 150° värme de första 5 minuterna, sänk sedan till 120° och tillaga ytterligare 5 minuter, sänk till sist till 100 grader och baka färdigt i ytterligare 5 – 7 minuter. Kakorna ska få en gyllene men inte bli brända.Ta ut dem ur ugnen och låt svalna helt på plåten. Undvik att röra dem utan låt dem stelna i fred.

 

När kakorna svalnat helt, smält chokladen och låt den sedan svalna något. Hemligheten med att lyckas med fyllningen utan alltför mycket kladd är att vänta på att chokladen svalnar och blir krämig och inte flytande. Rör gärna i chokladen med en slickepott eller liknande, på så sätt hjälper du till att temperera den tills den får en glansig yta.

 

Lägg chokladen i en spritspåse eller använd en liten tesked. Spritsa lite av chokladen på den platta sidan på hälften av kakorna. Lägg sedan ihop dem två och två med de övriga kakorna utan att trycka för mycket. Chokladen ska vara så krämig så att de fäster ändå. Lägg de färdiga ”kyssarna” på en plåt med bakplåtspapper och vänta tills chokladen stelnat helt.

 

Sedan är de klara att avnjutas! Buonissimi!

 

Läs också:
Torta Caprese – legendarisk och underbar

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Baci di DamaMandel- och chokladbakelser från Piemonte

Baci di dama är små eleganta bakverk som är typiska för Piemonte. Formen med två små kupoler av mördeg som sammanfogas med mörk choklad påminner om två läppar som går ihop i en kyss – därav namnet som betyder ”kvinnnans kyss”!

 

Läs mer om Baci di Dama

 

Ursprunget sägs vara staden Tortona runt mitten av 1800-talet, och de gjordes från början med hasselnötter som är rikligt förekommande i Piemonte-området, men har över tid ersatts med mandel.

 

Som med alla traditionella recept finns det såklart olika versioner och det går bra att, helt eller delvis, ersätta mandeln med hasselnötter. Det här är ett autentiskt recept från ett konditori i Lingotto, där det ärvts genom generationer. De tar inte lång tid att baka, men hemligheten för ett lyckat resultat är att respektera kylnings- och tillagningstiderna! Perfekt att bjuda på till kaffet eller att ge bort i present! De håller i flera månader!

 

Ingredienser: (ca 50 st)

  • 250 gram mjöl tipo 00 eller vetemjöl special
  • 150 gr smör
  • 1 helt ägg
  • 150 gr hela mandlar (alternativt hela hasselnötter)
  • 150 gr florsocker
  • 1 nypa salt
  • 150 gr mörk choklad till fyllning

Gör så här:
Börja med att rosta mandlarna i 180° i ca 10 minuter på en plåt med bakplåtspapper. De får inte brännas, men få en gyllene rostad ton. Låt dem svalna helt.

Mixa mandlarna tillsammans med florsockret och saltet, tills du har fått ett pulveriserat mjöl. Var noga med att använda pulsfunktionen på din mixer och stoppa då och då för att förhindra att mandeln värms upp och låter oljan komma ut. Låt det vila och svalna i några minuter.

Tillsätt vetemjöl och kylskåpskallt smör i små bitar. Blanda på hög hastighet, och tillsätt slutligen ägget till blandningen. Degen ska bli mjuk och nästan klibbig. Forma den till en boll, överför den till en plastbehållare och ställ i frysen i minst 1 timme tills degen är helt hård.

Ta ut degen ur frysen och forma små ca 1 cm stora helt runda”kulor”. Lägg upp dem på en plåt med bakplåtspapper på ca 2 cm avstånd. Gör alla kulor på detta sätt. Ställ sedan plåten i frysen i minst 1 timme. Detta steg är viktigt för att de inte ska ”flyta ut” för mycket under tillagningen. När du bakar kakorna måste de vara frysta!

Tillaga dem sedan i ugnen på 150° värme de första 5 minuterna, sänk sedan till 120° och tillaga ytterligare 5 minuter, sänk till sist till 100 grader och baka färdigt i ytterligare 5 – 7 minuter. Kakorna ska få en gyllene men inte bli brända.Ta ut dem ur ugnen och låt svalna helt på plåten. Undvik att röra dem utan låt dem stelna i fred.

När kakorna svalnat helt, smält chokladen och låt den sedan svalna något. Hemligheten med att lyckas med fyllningen utan alltför mycket kladd är att vänta på att chokladen svalnar och blir krämig och inte flytande. Rör gärna i chokladen med en slickepott eller liknande, på så sätt hjälper du till att temperera den tills den får en glansig yta.

Lägg chokladen i en spritspåse eller använd en liten tesked. Spritsa lite av chokladen på den platta sidan på hälften av kakorna. Lägg sedan ihop dem två och två med de övriga kakorna utan att trycka för mycket. Chokladen ska vara så krämig så att de fäster ändå. Lägg de färdiga ”kyssarna” på en plåt med bakplåtspapper och vänta tills chokladen stelnat helt.

Sedan är de klara att avnjutas! Buonissimi!

 

Läs också:
Torta Caprese – legendarisk och underbar

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fler italienska desserter !

Peter-Nordins-Tiramisù

Peter Nordins Tiramisù

Tiramisù. Nu skall vi göra italiensk maräng. Du behöver en termometer. Lägg sockret och vattnet i en kastrull och låt koka på medelvärme. När syrupen närmar sig 110 ° börjar du vispa äggvitorna med elvisp. Vispa till maräng med mjuka luftiga toppar.

Läs mer

Fragole al vino bianco

Fragole al vino bianco

Fragole al vino bianco. Häll vinet, sockret och citronskalet i en skål. Rör till sockret har löst upp sig. Lägg i jordgubbarna och blanda.

Läs mer

semifreddo

Semifreddo

Namnet betyder “halvfryst” och det är en klassisk italiensk glassdessert som inte kräver någon glassmaskin och därför är otroligt lätt...

Läs mer

Limoncellotryffel

Limoncellotryffel

Italienskt julgodis med smak av citronlikören limoncello och vit choklad.

Läs mer