Glassfylld panettone
Ingen riktig jul utan panettone. Så är det faktiskt om du frågar en italienare. Framförallt i de norra delarna av landet. I detta recept fylls kakan med glass och toppas med mörk choklad.
Recept av: Lena Martoglio Bomler
Ingredienser:
- 1 panettone.
- 1 stort paket chokladglass
- 1 stort paket gräddglass vanilj
- 1 chokladkaka 70% mörk choklad
- Eventuellt likör för pensling
Gör så här:
Skär av ”hatten” ungefär där pappret runt kakan slutar.
Skär ur innanmätet men lämna ca 7 – 8 cm kant.
Ta lite av inneållet, platta ut och lägg i som en botten och tryck till.
Börja med att fylla med chokladglass ca 10 cm.
Pensla eventuellt med lite likör både på kakans insidor och glassen.
Gör en liten botten av innehållet och lägg över glassen.
Täck sedan med vaniljglass, pensla med likör, gör en ny botten osv tills du har kommit hela vägen upp.
Lägg tillbaka ”hatten”.
Smält chokladen i vattenbad och häll över kakans hatt.
Ställ kakan i kylskåpet tills den ska serveras.
Läs också:
Historien om Panettone
Ett italienskt julbord
Glassfylld panettone
Ingen riktig jul utan panettone. Så är det faktiskt om du frågar en italienare. Framförallt i de norra delarna av landet. I detta recept fylls kakan med glass och toppas med mörk choklad.
Recept av: Lena Martoglio Bomler
Ingredienser:
- 1 panettone.
- 1 stort paket chokladglass
- 1 stort paket gräddglass vanilj
- 1 chokladkaka 70% mörk choklad
- Eventuellt likör för pensling
Gör så här:
Skär av ”hatten” ungefär där pappret runt kakan slutar.
Skär ur innanmätet men lämna ca 7 – 8 cm kant.
Ta lite av inneållet, platta ut och lägg i som en botten och tryck till.
Börja med att fylla med chokladglass ca 10 cm.
Pensla eventuellt med lite likör både på kakans insidor och glassen.
Gör en liten botten av innehållet och lägg över glassen.
Täck sedan med vaniljglass, pensla med likör, gör en ny botten osv tills du har kommit hela vägen upp.
Lägg tillbaka ”hatten”.
Smält chokladen i vattenbad och häll över kakans hatt.
Ställ kakan i kylskåpet tills den ska serveras.
Läs också:
Historien om Panettone
Ett italienskt julbord
Mer italiensk jul !
Italiensk ”twist” på julbordet
Förnya ditt julbord och låt det få en italiensk ”twist” med ett eller flera av tipsen nedan: Sill med italienska smaker Mixa soltorkade tomater, basilika, vitlök och pinjenötter.
Panettone med apelsin
Panettone är en italiensk julkaka som äts på kvällen tillsammans med ett glas söt spumante. Den traditionella versionen innehåller russin...
Crostini con ricotta e fichi
Förrätter / Antipasti,Vegetariskt
Snittar med ricotta, fikon, karamelliserad lök och honung.
Saffranspannacotta
En italiensk Saffranspannacotta. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5 minuter. Skär upp vaniljstången och skrapa ut fröna...