JUPITERS BLOD - SANGIOVESE
Text: Michèle Shah

Till att börja med vill jag välkomna dig till mitt Toscana!

Toscana, ett namn som framkallar bilden av renässanslandskap, gourmetmåltider och vin på ett sätt som ingen annan region. De mjuka kullarna, klädda med vinrankor, olivträd och cypresser utgör bara en del av attraktionskraften som lockar kräsna resenärer och vinkännare i stort antal till området. Dess historia, traditioner och kultur kan upplevas i magnifika städer, medeltida bergsbyar och ett ändlöst antal små orter utspridda i det tidlösa landskap som vi kan kalla Italiens hjärta. Många av de pittoreska bondgårdarna, slotten och klostren har idag blivit hem för några av de bästa vinproducenterna och det är just det toscanska vinet jag vill uppmärksamma dig på.

Jupiters blod

Toscana är ett av Italiens ledande vinområden, och när du kommer hit måste du besöka vindistrikten Chianti, Brunello di Montalcino och Vino Nobile di Montepulciano, som alla ligger längs de natursköna landsvägarna mellan renässansstäderna Siena och Florens. Vinerna från dessa områden har en gemensam nämnare - de domineras av Toscanas viktigaste druva, Sangiovese, och är de viktigaste representanterna för Toscanas viner. Namnet Sangiovese sägs förresten härstamma från uttrycket sangue di Giove – blodet från guden Jupiter, vilket ger en uppfattning om vikten som tilldelades druvan och vinerna.

Tack vare att Toscana bjuder på en omväxlande natur med många olika mikroklimat så får vinerna väldigt olika uttryck i olika områden, trots att samma druva – Sangiovese – dominerar. Detta faktum utgör basen i reglerna för kontrollerade ursprung; DOCG (denominazione di origine controllata e garantita) och DOC (denominazione di origine controllata), i de områden vi ska titta närmare på.

Chianti & Chianti Classico docg

Chianti, som du når enkelt från både Siena och Florens, är ett bra ställe att börja resan på, inte minst för sin historiska betydelse. De ursprungliga Chianti-byarna Radda, Gaiole, Castellina, Greve och Panzano anses historiskt viktiga och har särskilt gynnsamma förutsättningar för vinodling och kan därför lägga till Classico på etiketten.

Det finns en lång adlig historia i Toscana och kända namn som Barone Ricasoli, Marchesi Antinori och Marchesi de Frescobaldi är bara några av de framstående familjer och personligheter som har format vinodlingen i Toscana.

 

Jupiters blod vista

Familjen Ricasoli’s mäktiga slott, Castello di Brolio, har blickat ut över landskapet vid byn Gaiole sedan 1000-talet, och Francesco Ricasoli, den 32:a baronen i ordningen, har dokument som visar att familjens historia är lika lång som slottets. En av hans föregångare, Bettino Ricasoli, var en berömd statsman och en framsynt jordbrukare på 1800-talet och det var hans forskning som låg till grund för det som kom att bli regelverket för Chianti, och senare Chianti Classico, där vinet måste innehålla minst 80% Sangiovese.

Sedan dess har inte mycket ändrats. Regelverket kräver fortfarande ett minimum av 80% Sangiovese, men förutom de lokala druvsorterna Canaiolo och Colorino får nu de resterande 20% även innehålla s.k. internationella druvsorter som Cabernet Sauvignon och Merlot, så länge de odlats inom gränsen för Chianti Classico.

Området Chianti Classico DOCG är indelat i fem underregioner på totalt 71 000 hektar, och inkluderar all mark i kommunerna Castellina in Chianti, Gaiole in Chianti, Greve in Chianti och Radda in Chianti och stora delar av Barberino Val d’Elsa, Castelnuovo Berardenga, Poggibonsi, San Casciano Val di Pesa och Tavarnelle Val di Pesa. Av dessa är 7 200 hektar godkända vingårdar för Chianti Classico fördelat på 280 vinodlare.

Många viner från Chianti Classico uppvisar idag en kvalitet och elegans där Sangiovese får visa upp sin finstämda komplexitet som har en tilltalande fruktighet redan som unga viner. Vissa viner från specifika vingårdar, så kallade Cru, från de bästa producenterna kan visa upp samma tyngd och kvalitet som de mer kraftfulla, majestätiska Sangiovese-vinerna från Montalcinos kullar.

Det större området som bär namnet Chianti (DOC/DOCG) fortsätter att vara kärnan och lokomotivet för vinodlingen I Toscana, och är den vanligast förekommande tappningen av den nobla Sangiovesedruvan. Distriktet omfattar inte mindre än 3 000 vinodlare och 15 500 hektar vingårdar i provinserna Arezzo, Firenze, Pistoia, Pisa, Prato and Siena och är den volymmässigt viktigaste av alla Italiens klassificerade viner.

“Governo all’uso toscano“

I Chianto så var det tidigare vanligt att vinodlarna använde en speciell vinmakningsmetod för en del av skörden. Governo all’uso Toscano, som kan liknas vid det mer kända begreppet appassimento, användes redan under renässansen. De bästa, mest mogna Sangiovesedruvorna skördas separat och druvklasarna läggs sen på halmmattor eller hängs I taket på ventilerade vindar för att torka under en period på sex veckor. Sen krossas druvorna och jäsningen påbörjas i öppna träkar, s.k. bigonce. Musten blandas sedan med ett nyjäst vin vilket startar en andra jäsning och efter ett års lagring är resulterat ett fylligare, rundare vin med mjukare tanniner. Vinet produceras idag i mindre kvantiteter men uppskattas av många konsumenter i spåren efter framgångarna för Appassimento-vinerna.

Vino Nobile di Montepulciano docg

Om vi fortsätter söderut så kommer vi till Montepulciano, ett fantastiskt exempel på Toscanas vackra medeltida bergsbyar. Här heter vinet Vino Nobile di Montepulciano, också baserat på Sangiovese men som här går under sitt lokala namn Prugnolo Gentile. Regelverket människor skördar vinpåbjuder en blandning av minst 70% Sangiovese och upp till 30% av andra lokala druvor, som Mammolo, Canaiolo and Colorino, men det finns också möjlighet att addera internationella druvor som Merlot, Cabernet och Syrah eller andra som odlats i området. Samma regler gäller för “lillebror” Rosso di Montepulciano, ett lite enklare vin som oftast säljs yngre.

Det finns idag 78 registererade vingårdar för Vino Nobile di Montepulciano som tillsammans odlar 2 000 hektar.

I Vino Nobile di Montepulciano får Sangiovese en annorlunda karaktär jämfört med vinerna från Chianti, Chianti Classico eller Brunello. Det är det som är tjusningen med Sangiovese, att den verkligen speglar var den har odlats. Vino Nobile di Montepulciano lagras längre på ekfat än Chianti eller Chianti Classico vilket ger en större komplexitet med tydligare garvsyra och vinet präglas av aromer av mörk frukt och katrinplommon, vilket också förklarar det lokala namnet på druvan (prugno = plommon).

Brunello di Montalcino – UNESCO World Heritage Site

En annan vacker bergsby är Montalcino som från 564 meters höjd över havet erbjuder en spektakulär utsikt över Orciadalen. Kärt barn har många namn så vinet härifrån heter Brunello di Montalcino och är känt som Toscana’s rikaste uttryck av Sangiovese. Vinområdet Brunello di Montalcino ligger 40 kilometer söder om Siena med bergsbyn Montalcino som epicentrum. Hela området omfattar 24 000 hektar och avgränsas på ett naturligt sätt av de tre dalgångarna Orcia, Asso och Ombrone. Inom dess gränser odlar 250 producenter 2 100 hektar för Brunello di Montalcino och 510 hektar för det enklare vinet Rosso di Montalcino. Brunello di Montalcino måste göras in purezza, dvs 100% Sangiovese och måste lagras i minst 5 år innan det släpps till försäljning.

gammal vinstadJag tycker att en av de mest talande beskrivningarna av Sangiovese kommer från greven Francesco Marone Cinzano, ägaren av gården Col d’Orcia i Montalcino. “Jag har alltid tyckt att Sangiovese är en väldigt ombytlig druva som beroende på humör har producerat väldigt lite vissa år och alldeles för mycket andra år, med stora avvikelser i både kvalitet och kvantitet” förklarar Francesco Marone Cinzano. Sen kom årgången 2017, som kännetecknades av torka och en skoningslös värmebölja, två nutida följder av klimatförändringarna. Det året producerade plantorna väldigt lite, men de få klasarna uppvisade perfekt mognad.

“Där och då slog det mig att Sangiovese kunde jämföras med en vis gammal man, en vecchio saggio, som förstod vad omständigheterna krävde. Sangiovese har odlats här i området sedan etruskernas tid och har därför upplevt alla möjliga typer av förändringar i klimatet under det senaste årtusendet; och det stärker mig i tron att även om vi vinodlare står oförberedda inför dessa förändringar, så vet naturen exakt vad den behöver göra.”

Brunello di Montalcino är som sagt den mest kraftfulla stilen av Sangiovese, men vinernas karaktär varierar beroende vingårdens läge, jordmånen och vinmakarens val. Vissa drar mer åt det eleganta hållet med stort djup och komplexitet medan andra är i en mer generös stil med mörka björnbärstoner. Fem års lagring, där vinmakaren har valet mellan små eller stora ekfat, bidrar också med olika nyanser och mer eller mindre garvsyra. Utan tvekan är det ett vin om tål att lagras, inte minst från de bästa årgångarna då vinet utan problem kan utvecklas i 20 år eller mer!

Benvenuti!

Om jag med dessa rader gjort dig nyfiken på att själv få uppleva Sangioveses mångfacetterade uttryck är det dags att boka en resa till Toscana. Att uppleva vinerna på plats i det vackra landskapet i sällskap med det bästa det toscanska köket har att erbjuda är en dröm som kan bli sann. Hyr en bil och kör från Florens till Siena, bo över på någon av de vingårdar som erbjuder övernattning och låt dig översköljas av alla doft- och smakintryck som Jupiters blod har att erbjuda. Vi hälsar dig välkommen med öppna armar!

bolla le poiane

Bolla le Poiane Amarone

Vinhuset Bolla grundades redan 1883 och är ett av de mest…

Rekommenderat

castelforte ripasso

Castelforte Ripasso

En fullblodsripasso för alla som uppskattar viner med kraft…

Rekommenderat

casalforte

Casalforte Prosecco

Italienarna älskar sitt bubbel, och inte minst Prosecco som…

Rekommenderat

villa puccini chianti

Villa Puccini Chianti

Från de vackra kullarna söder om Florens kommer en…

Rekommenderat

Fyra fantastiska recept !

spaghetti alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca

Det finns många färgstarka historier om bakgrunden till den…

Läs recept

costeletta milanese

Costoletta Milanese

När du är hos din kötthandlare, se till att du får en…

Läs recept

pappardelle

Pappardelle con Porcini

Skiva svampen och stek i olivolja tillsammans med vitlöken…

Läs recept

umbricelli

Umbricelli med Bianchetto

Fåglarna kvittrar och jackan hänger kvar hemma i hallen.…

Läs recept