Citronsås
Recept av: Peter Nordin
Denna citronsås fick många fina omnämnanden i media när jag och Carina startade Zink Grill 2008. Vi serverade såsen med schnitzlar av kalvfilé, salvia och smör. Vi blev belönade som årets krog 2009. Kanske citronsåsen bidrog till alla fina omdömen.
Servera med Piccata
Ingredienser:
- 4 msk smör
- 2 stora schalottenlökar, hackade
- 4 stavar citrongräs fint hackade
- 2 vitlöksklyftor, hackade
- 3 msk limoncello (citronlikör)
- 1 msk mjöl
- 2 dl kycklingbuljong
- ½ dl citronjuice
- 3 msk kapris
Så här gör du:
Lägg smöret i en kastrull på medelvärme och sautera schalottenlöken 5 – 8 min tills den blir transparent och glansig, utan färg. Tillsätt citrongräset och sautera ytterligare 3 – 5 min på medelvärme. Rör i kastrullen hela tiden. Lägg i vitlöken och sautera 1 minut till. Slå på limoncellon och låt vätskan reducera bort. Strö över mjölet och rör med en trägaffel 1 – 3 minuter, nu på svag värme.
Tillsätt kycklingbuljongen och citronjuicen. Låt sjuda 10 minuter. Sila såsen i ny kastrull och lägg i köttbullarna för att bräsera några minuter i såsen. Servera omedelbart med hackad persilja och kapris.
Citronsås
Recept av: Peter Nordin
Denna citronsås fick många fina omnämnanden i media när jag och Carina startade Zink Grill 2008. Vi serverade såsen med schnitzlar av kalvfilé, salvia och smör. Vi blev belönade som årets krog 2009. Kanske citronsåsen bidrog till alla fina omdömen.
Servera med Piccata
Ingredienser:
- 4 msk smör
- 2 stora schalottenlökar, hackade
- 4 stavar citrongräs fint hackade
- 2 vitlöksklyftor, hackade
- 3 msk limoncello (citronlikör)
- 1 msk mjöl
- 2 dl kycklingbuljong
- ½ dl citronjuice
- 3 msk kapris
Så här gör du:
Lägg smöret i en kastrull på medelvärme och sautera schalottenlöken 5 – 8 min tills den blir transparent och glansig, utan färg. Tillsätt citrongräset och sautera ytterligare 3 – 5 min på medelvärme. Rör i kastrullen hela tiden. Lägg i vitlöken och sautera 1 minut till. Slå på limoncellon och låt vätskan reducera bort. Strö över mjölet och rör med en trägaffel 1 – 3 minuter, nu på svag värme.
Tillsätt kycklingbuljongen och citronjuicen. Låt sjuda 10 minuter. Sila såsen i ny kastrull och lägg i köttbullarna för att bräsera några minuter i såsen. Servera omedelbart med hackad persilja och kapris.
Fler recept med limoncello !
Limoncello spritz
Sommarens fräschaste drink, perfekt till en aperitivo! Blanda 3 delar prosecco, 2 delar limoncello och 1 den sodavatten..
Frutta fresca con mascarpone e limoncello
Söta frukter med en mascarponekräm och limoncello.
Spritz Estivo
Fragole limoncello spritz - Hallon, limoncello och prosecco. Mosa färska hallon i ett drinkglas. Häll i limoncello och sedan ...
Limoncello-sås till färska bär
En enkel och supergod italiensk dessert gjord med limoncello. Passar bra till färska bär eller frukter, att ringla över eller att doppa i.