Torta PinocchioPinocchiotårta gjord på sockerkaksbotten med maräng, toppad med limoncello-grädde och färska bär.

Det här är en riktigt klassisk sommartårta som är känd under många namn. Kopplingen till Pinocchio är oklar, men den sägs ha sitt ursprung från Romtrakten och förekommer i italienska kokböcker redan på 1600-talet.

Läs mer om historien

Pinocchio är en italiensk sagoberättelse från 1880-talet skriven av Carlo Collodi. Den fattige dockmakaren Geppetto finner en dag ett stycke pinjeträ som han skapar en docka av. Som i ett mirakel visar sig dockan börja leva. Geppetto döper den till Pinocchio eftersom den är gjord av pinjeträ – pinocchio är italienska för tallfrö. Varje gång dockan ljuger får han näsan förlängd, men till slut visar sig dock Pinocchio snäll och får bli en riktig pojke.

Den numera världsberömda boken har sedan översatts till mer än 200 språk, blivit en animerad film av Disney och finns till och med representerad som en nio meter hög skulptur i Borås av alla ställen !

 

Ingredienser:

Sockerkaksbotten: 

  • 75 g smör
  • 5 äggulor
  • 4 msk mjölk
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver

 

Maräng:

  • 5 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 50 g mandelspån

 

Fyllning:

  • 4 dl vispgrädde
  • 2-3 msk limoncello
  • 500g färska jordgubbar

 

Gör så här:

Sockerkaksbotten:

Sätt ugnen på 150° C. Vispa smör och socker poröst. Separera äggen. Vispa ned äggulorna, en i taget. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner det i smeten. Rör ned mjölken. Lägg ett bakplåtspapper på en långpanna och pensla pappret med matolja. Bred sedan ut smeten på pappret med en slickepott.

 

Maräng:

Vispa vitorna till ett hårt skum. Viktigt här att äggvitorna vispas ordentligt! Tillsätt försiktigt sockret under fortsatt vispning. Vispa till en fast marängsmet. Bred marängen ovanpå den andra smeten. Strö på mandeln. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Ta av kakan från plåten och låt svalna.

 

Montering:

Vispa grädden och addera limoncello efter smak. Dela kakan på mitten. Lägg grädde och skivade jordgubbar på ena halvan. Lägg över den andra halvan och toppa med bär.

 

Missa inte:

Paolo’s Tiramisú

Cantucci Toscani

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Torta PinocchioPinocchiotårta gjord på sockerkaksbotten med maräng, toppad med limoncello-grädde och färska bär.

Det här är en riktigt klassisk sommartårta som är känd under många namn. Kopplingen till Pinocchio är oklar, men den sägs ha sitt ursprung från Romtrakten och förekommer i italienska kokböcker redan på 1600-talet.

Läs mer om historien

Pinocchio är en italiensk sagoberättelse från 1880-talet skriven av Carlo Collodi. Den fattige dockmakaren Geppetto finner en dag ett stycke pinjeträ som han skapar en docka av. Som i ett mirakel visar sig dockan börja leva. Geppetto döper den till Pinocchio eftersom den är gjord av pinjeträ – pinocchio är italienska för tallfrö. Varje gång dockan ljuger får han näsan förlängd, men till slut visar sig dock Pinocchio snäll och får bli en riktig pojke.

Den numera världsberömda boken har sedan översatts till mer än 200 språk, blivit en animerad film av Disney och finns till och med representerad som en nio meter hög skulptur i Borås av alla ställen !

 

Ingredienser:

Sockerkaksbotten: 

  • 75 g smör
  • 5 äggulor
  • 4 msk mjölk
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver

 

Maräng:

  • 5 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 50 g mandelspån

 

Fyllning:

  • 4 dl vispgrädde
  • 2-3 msk limoncello
  • 500g färska jordgubbar

Gör så här:

Sockerkaksbotten:

Sätt ugnen på 150° C. Vispa smör och socker poröst. Separera äggen. Vispa ned äggulorna, en i taget. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner det i smeten. Rör ned mjölken. Lägg ett bakplåtspapper på en långpanna och pensla pappret med matolja. Bred sedan ut smeten på pappret med en slickepott.

 

Maräng:

Vispa vitorna till ett hårt skum. Viktigt här att äggvitorna vispas ordentligt! Tillsätt försiktigt sockret under fortsatt vispning. Vispa till en fast marängsmet. Bred marängen ovanpå den andra smeten. Strö på mandeln. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Ta av kakan från plåten och låt svalna.

 

Montering:

Vispa grädden och addera limoncello efter smak. Dela kakan på mitten. Lägg grädde och skivade jordgubbar på ena halvan. Lägg över den andra halvan och toppa med bär.

 

Missa inte:

Paolo’s Tiramisú

Cantucci Toscani

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

Polenta e Gorgonzola

Polenta e Gorgonzola

Polenta betyder majs på italienska och är ett majsgryn som används för att tillaga olika rätter. I detta recept på Polenta e Gorgonzola...

Läs mer

Pasta alla Norma

Pasta alla Norma

Pasta alla Norma kom till liv i Catania, Bellinis födelsestad, och än idag är det en av stadens mest älskade rätter. Är du på besök i den sicilianska staden vid Etnas fot, är det nästan ett måste att prova rätten innan du åker därifrån.

Läs mer

Panforte

Panforte – italiensk nougatkaka

utsökt Italiensk nougatkaka med nötter, kanel och mörk choklad.

Läs mer

La colomba pasquale

Denna Italienska påskkakan är ett måste som avslutning på en italiensk påskmåltid. Här i ett lättlagat recept som du kan göra hemma ...

Läs mer