Crudo di spigolaHavsabborre crudo med persika och myntaolja

Ett sommarrecept då frukt- och grönsaksträdgårdarna i dalen Valdaso börjar skörda sina underbara persikor och aprikoser. Detta är en typ carpaccio som möter gazpacho på italienskt vis.

 

Ingredienser:

  • 170 gr filé av havsabborre – Spigola från Adriatiska havet
  • 1–2 persikor, helst de vita platta
  • 1 solmogen aprikos
  • ½ liten gul lök, delad
  • 1 vitlöksklyfta, skalad
  • 1 peperoncino, urtagen
  • 1 lime, pressad
  • 1 tsk colatura, typ italiensk fiskolja från Amalfi
  • extra virgin olivolja
  • salt och peppar

 

Gör så här:

Sätt på en grillpanna på spisen på högsta värme. Rosta aprikosen på het grillpanna så den får lite sotat färg. Vänd och grilla på alla sidor, 5 – 7 minuter, ta bort kärnan.

Låt chilin och gula löken också rostas någon minut.

Lägg aprikosen i en mixer med chili, limejuice, lök och vitlök och mixa till en slät kräm. Smaka av med salt och peppar och tillsätt några droppar Colatura. Ställ kallt i frysen några minuter innan servering.

 

Se till att fiskfilén är fri från ben och skinn. Skär fisken i sashimi och persikorna i tunna skivor med en mandolin eller en vass kniv.

 

Lägg lite aprikospuré i botten på en halvdjup tallrik. Lägg på fisken och vik skivorna av persika vackert utplacerade. Avsluta med lite myntaolja och extra limejuice. Toppa med myntablad.

 

Myntaolja

Ingredienser:

  • 50 g olivolja
  • 50 g druvkärnsolja
  • 20 g färsk myntablad

 

Gör så här:

Mixa myntabladen med all olja tills de når en temperatur på 40°C. Filtrera oljan genom en mycket fin sil.

 

Colatura, typ fermenterad ansjovissås, är en traditionell produkt från Kampanien, producerad i den lilla kustbyn Cetara, på Amalfikusten. Späckad med umami. Underbar smaksättare.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 
Monterustico Dogliani

Crudo di spigolaHavsabborre crudo med persika och myntaolja

Ett sommarrecept då frukt- och grönsaksträdgårdarna i dalen Valdaso börjar skörda sina underbara persikor och aprikoser. Detta är en typ carpaccio som möter gazpacho på italienskt vis.

 

Ingredienser:

  • 170 gr filé av havsabborre – Spigola från Adriatiska havet
  • 1–2 persikor, helst de vita platta
  • 1 solmogen aprikos
  • ½ liten gul lök, delad
  • 1 vitlöksklyfta, skalad
  • 1 peperoncino, urtagen
  • 1 lime, pressad
  • 1 tsk colatura, typ italiensk fiskolja från Amalfi
  • extra virgin olivolja
  • salt och peppar
Monterustico Dogliani

Gör så här:

Sätt på en grillpanna på spisen på högsta värme. Rosta aprikosen på het grillpanna så den får lite sotat färg. Vänd och grilla på alla sidor, 5 – 7 minuter, ta bort kärnan.

Låt chilin och gula löken också rostas någon minut.

Lägg aprikosen i en mixer med chili, limejuice, lök och vitlök och mixa till en slät kräm. Smaka av med salt och peppar och tillsätt några droppar Colatura. Ställ kallt i frysen några minuter innan servering.

 

Se till att fiskfilén är fri från ben och skinn. Skär fisken i sashimi och persikorna i tunna skivor med en mandolin eller en vass kniv.

 

Lägg lite aprikospuré i botten på en halvdjup tallrik. Lägg på fisken och vik skivorna av persika vackert utplacerade. Avsluta med lite myntaolja och extra limejuice. Toppa med myntablad.

Myntaolja

Ingredienser:

  • 50 g olivolja
  • 50 g druvkärnsolja
  • 20 g färsk myntablad

 

Gör så här:

Mixa myntabladen med all olja tills de når en temperatur på 40°C. Filtrera oljan genom en mycket fin sil.

 

Colatura, typ fermenterad ansjovissås, är en traditionell produkt från Kampanien, producerad i den lilla kustbyn Cetara, på Amalfikusten. Späckad med umami. Underbar smaksättare.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fler recept med limoncello !

Limoncello Collins

Limoncello Collins

En klassisk Tom Collins med twist av limoncello.

Läs mer

Limoncello Sour

Limoncello Sour

Limoncello Sour - En enkel och härligt söt drink som svalkar under varma och soliga dagar. En riktig smaksensation!

Läs mer

Amalfi Martini

Amalfi Martini

En läcker variant av världens mest ikoniska cocktail, där citronlikören Limoncello för tankarna till den vackra Amalfi-kusten i södra ...

Läs mer

Amaretto Sicily

Amaretto Sicily

En enkel sommardrink! Du behöver endast tre ingredienser: amaretto, Villa Cardea Limoncello och citronsaft. Gör så här: ...

Läs mer