RÖSTER OM VINSKÖRDEN 2020 

Årets skörd är nu i princip avslutad och den kan sammanfattas som ovanligt tidig, mycket bra kvalitet men lägre kvantitet än normalt. Vi bad några av Italiens tusentals vinodlare att ge sin syn på året.

Raffaele Librandi, Ciró, Calabria:
Vi hade en bra skörd, inte minst tack vare fina förutsättningar under den viktiga vinter- och vårsäsongen. Det var ett par värmeböljor under sommaren som gjorde att vi förlorade en del kvantitet för de druvor som mognar tidigt. I det stora hela har vi kunnat skörda perfekt mogna druvor i rätt tid.

Fabian Schwarz, Fattoria La Màgia, Montalcino, Toscana:
Det var ett ganska ovanligt år där skörden startade 10 dagar tidigare än normalt. Detta berodde på det mycket varma och blåsiga vädret de två första veckorna i september och den varma torra vinden påskyndade mognaden. Vi skördade färre druvor än normalt, men kvaliteten är mycket bra – koncentration och fin mognad. Vi plockar och sorterar alltid alla druvor för hand, men I år var sorteringen enkel eftersom druvorna var så mogna och friska. Vi hade en välsignad tur för de som skördade senare än oss fick kämpa med ihållande regnväder.

Romina Tacchino, Monferrato, Piemonte:
Vi är väldigt nöjda med kvaliteten men tyvärr blev årets skörd mindre än vanligt. De röda vinerna ser särskilt lovande ut med kraftfull struktur och bra färg.