Nyheter !

Pasta-con-tonno-e-briciole

Pasta con tonno e briciole

Pasta med tonfisk och brödsmulor. Mjukstek löken på…

Läs Mer

Coda Alla Vaccinara

Coda alla vaccinara

Skär bort fettet och skölj oxsvansen. Lägg den i en stor…

Läs Mer

Bistecca Fiorentina

To beef or not to beef

Om du älskar italiensk mat i allmänhet och kött i synnerhet…

Läs Mer

Penne alla Vodka

Penne alla Vodka

Penne alla Vodka. En snabblagad modern klassiker som…

Läs Mer

det du inte vet

Det du inte vet…

Ungefär så beskriver våra italienska vänner Marche. I…

Läs Mer

asa collina blu

La Collina Blu

Vägen från ett hyreshus i Solna till en gård på toscanska…

Läs Mer

spaghetti gricia

Spaghetti alla Gricia

Spaghetti alla gricia är en av de mest kända och älskade…

Läs Mer

https://sv.wikipedia.org/wiki/Pecorino

Vi gillar Pecorino

Pecorino är en fårmjölksost med anor från södra Italiens…

Läs Mer

Spaghetti alla Sorrento

Spaghetti alla Sorrento

Spaghetti alla Sorrento. Koka spaghettin al dente. Dela…

Läs Mer

En bastu i Umbrien

Till alla er som har njutit av Tomas Bacoccolis texter här…

Läs Mer

Bistecca alla fiorentina

Bistecca alla Fiorentina

Bistecca alla Fiorentina. Om du gillar grillat kött får du…

Läs Mer

Spaghetti al Pomodoro

Spaghetti al Pomodoro

Spaghetti al Pomodoro - Pasta med vitlök och…

Läs Mer

Vi gillar: Oliver från Cerignola

Du har säkert sett dem på butikshyllan – de lite större…

Läs mer

Dröm-dig-bort-till-Cinque-Terre

Dröm dig bort till Cinque Terre

Många drömmer om att besöka de fem små byarna i Cinque…

Läs mer

Vi-gillar-Taleggio

Vi gillar: Taleggio

Taleggio är en halvmjuk kittost med från Val Taleggio-dalen…

Läs mer

True-Italian-taste

True Italian taste

Vi på Goda Italien vurmar för det autentiska Italien…

Läs mer

pesto

Pesto – Genuas gröna kung

För oss i Sverige är basilika bara basilika, men så enkelt…

Läs mer

Portofino–Rivierans-parla

Portofino – Rivierans pärla

Om du har zappat mellan TV-kanalerna på sistone så har du…

Läs mer

Vi gillar: Italiensk Vermouth

Vermouth kommer från trakterna kring Torino i Piemonte i…

Läs mer

Matlängtan

Mat vi längtar efter! Recept skapade på den vackra…

Läs mer

Food tour i Cagliari - Sardinien

Food tour i Cagliari, Sardinien

Hur skiljer sig det sardinska köket mot det Italienska?…

Läs mer

Roms bästa matställen – Peter Loewe tipsar

Den myllrande staden Rom har ett stort utbud av matställen…

Läs mer

Suppli – delikat dröm

Suppli – delikat dröm

När du besöker Rom dröjer det inte länge förrän du kommer i…

Läs mer

Cornetto – för den perfekta starten på dagen

Cornetto – för den perfekta starten på dagen

Den bästa starten på dagen får man med kombinationen…

Läs mer

Focaccia-Barese

Focaccia Barese

Det finns inte en enda stund på dagen som det inte är rätt…

Läs recept

Soppa-pa-oliver

Soppa på oliver

Mixa spenat, oliver, grädde och buljong i matberedaren…

Läs recept

Surdegsbröd

Till detta ljuvliga bröd gör vi en klassisk ’levain’, dvs…

Läs recept

Torta-di-more-e-yogurt

Torta di more e yogurt

En enkel kaka som kombinerar krämigheten i yoghurt med…

Läs recept

citronsås

Citronsås

Denna citronsås fick många fina omnämnanden i media när jag…

Läs recept

Piccata

Piccata Nordini

Dessa köttbullar alla ’piccata’ får konsistensen som en…

Läs recept

Salsa-tonnato

Salsa tonnato

Min tonnatosås har släktskap med en Caesardressing men är…

Läs recept

Spaghetti-pomodori-e-mandorle

Spaghetti pomodori e mandorle

En enkel tallrik med rykande spaghetti med tomatsås är en…

Läs recept

Semifreddo

Semifreddo

Namnet betyder “halvfryst” och det är en klassisk italiensk…

Läs recept

Crema-di-mascarpone-con-fragole

Crema di mascarpone con fragole

Är du sugen på att laga något riktigt gott med sensommarens…

Läs recept

Crostata-con-ricotta-e-limoncello

Crostata con ricotta e limoncello

En mycket god paj eller tårta med en frisk fyllning av den…

Läs recept

Lyxig-kladdkaka-pa-italienska

Lyxig kladdkaka på italienska

Här får ni ett underbart recept på en njutningsfull…

Läs recept

Kallpressad-olivolja-Una-storia-magica

Kallpressad olivolja – Una storia magica

Från romartiden finns användning av kallpressad olivolja…

Läs mer

Apuliens-grona-guld

Apuliens gröna guld

Apulien producerar nästan hälften av landets olivolja.…

Läs mer

Buon ferragosto!

Den 15 augusti infaller ferragosto vilket är en högtid då…

Läs mer

Mille-Miglia-Ett-Klassiskt-rally

Mille Miglia – Ett Klassiskt rally

Ingenting markerar väl starten på sommaren så mycket som…

Läs mer

italienska-nationaldagen

Festa Della Republicca

Idag firar vi Italiens nationaldag eller ”Festa della…

Läs mer

True-Italian-taste

True Italian taste

Vi på Goda Italien vurmar för det autentiska Italien…

Läs mer

verona-ar-malet

Verona är målet!

Just nu kämpar sig cyklisterna i Giro d’Italia uppför, och…

Läs mer

Hang-med-pa-girot

Häng med på Girot!

Idag kan man säga att det klassiska cykelloppet Giro…

Läs mer

varldens-popularaste-kok

Världens mest populära kök!

I en undersökning gjord av YouGov.com bland 24 länder och…

Läs mer

Italien-öppnar-upp-igen

Italien öppnar upp!

Vi lovar att det inte är något aprilskämt! Från och med…

Läs mer

Matlängtan

Mat vi längtar efter! Recept skapade på den vackra…

Läs mer

Kär pizza-har-många-varianter

Kär pizza har många varianter

Reser du runt på den italienska stöveln så kommer du att…

Läs mer

Neapel – den moderna pizzans vagga

Den moderna pizzan härstammar just från Neapel - den…

Läs mer

Peter-Nordin-blåmusslor

Ett bra sjapp

Nu stod jag innanför dörren på ett lokus i grannbyn på…

Läs mer

Ett italienskt nyår

Ett italienskt nyår

Italienarna ser alltid fram emot helgledigheten i december…

Läs mer

Food tour i Cagliari - Sardinien

Food tour i Cagliari, Sardinien

Hur skiljer sig det sardinska köket mot det Italienska?…

Läs mer

Italienskt julbord - kategori

Italienskt julbord

Laga ett italienskt julbord. Vi fyller på med recept varje…

Läs mer

Lucia. Lucia – legend, myt och fakta

Hur firar man jul i Italien?

Lär dig mer om hur man firar jul i Italien.

Läs mer

Roms bästa matställen – Peter Loewe tipsar

Den myllrande staden Rom har ett stort utbud av matställen…

Läs mer

Vackra hösten i Marche

Vackra hösten i Marche

När hösten är här på Ruffino - på allvar - ger naturen av…

Läs mer

Hösten är här!

Hösten är här!

Även om varje årstid har sin charm i Italien, är det något…

Läs mer

Tävla om en vin- & tryffelmiddag!

Tävla om en vin- & tryffelmiddag! Det vackra landskapet…

Läs mer

Italien firar sina helgon

Italien firar sina helgon

I slutet av oktober firar många Halloween, och det har…

Läs mer

Världspastadagen

Världspastadagen

Sedan 1995 firas Världspastadagen den 25 oktober varje år.…

Läs mer

Mitt italienska fredagsmys

Ibland måste man rena sig själv lite. Och Elin och jag har…

Läs mer

Gambero Rosso den 27/10

Gambero Rosso den 27/10

Häng med på vinprovning den 27 oktober och prova några av…

Läs mer

Torta Caprese

Torta Caprese

Torta Caprese! Här kommer min historia om en legendarisk…

Läs mer

Kaffets dag

Kaffets dag

Idag är det Kaffets dag! Där är en dag utan kaffe helt…

Läs mer

Världens bästa konditorer!

Världens bästa konditorer!

2021 verkar vara Italiens år på tävlingsfronten! Efter att…

Läs mer

Novellon är runt hörnet

Novellon är runt hörnet

När det gäller olivolja så heter festen Novello. Den nya…

Läs mer

Möt tomas på Bokmässan

Möt Tomas på bokmässan

Till helgen lämnar Tomas Bacoccoli sitt älskade Umbrien för…

Läs mer

Vi gillar Burrata

Vi gillar Burrata!

Vi gillar Burrata! Den gudomligt dekadenta, och alltmer…

Läs mer

Bokhandlerskan i Tortolì

Bokhandlerskan i Tortolì

Cia Berg, ni vet hon som spelade i Ubangi med Orup och…

Läs mer

Återkomsten till det goda Italien

Återkomsten till det goda Italien

Omständigheter i världen gjorde att jag åkte hem till Skåne…

Läs mer

Från maten till vinet

Från maten till vinet

Hur blir man egentligen vinodlare eller vinmakare?.. Ja,…

Läs mer

Världens bästa matstäder

När Travel & Leisure lät sin läsare rösta om världens bästa…

Läs mer

Peppes på Sicilien

Peppes på Sicilien!

Dagens insidertips hittar vi vid en populär badplats hos…

Läs mer

Sverige äter italienskt!

Sverige äter italienskt!

Det italienska köket håller ställningarna starkt i de…

Läs mer

Vi gillar (sen)sommarens grillvin!, Toscana

Vi gillar (sen)sommarens grillvin!

Läs vår artikel - Vi gillar (sen)sommarens grillvin! Få…

Läs mer

Gratis natt i rom

Gratis natt i Rom ?

Gratis natt i Rom. I ett försök att locka resenärer och…

Läs mer

Forza gli azzurri!

Forza gli azzurri!

FORZA GLI AZZURRI! På fredag inleds äntligen EM i fotboll,…

Läs mer

Cykelns dag thumb

Cykelns dag- Cykla ifrån italienarna?

3 juni firas varje år Cykelns dag över hela världen. Det…

Läs mer

girot toscanna

Girot har nått Toscana!

Dagens 21 mil långa etapp i Giro d'Italia rullar genom…

Läs mer

Kaffenjutning

Kaffenjutning på italienskt vis

Kaffenjutning är en helig rit i Italien. Från tidiga…

Läs mer

thumb_italiens_nationaldag

Italiens nationaldag – Italien 75 år

Idag, den 2 juni, är det Italiens nationaldag! Italien 75…

Läs mer

Amelia - Italienska under ytan

Amelia – Italienska under ytan

Det är många som vill vara italienska, men som inte är det.…

Läs mer

girot lady valpolicella

Girot – Valpolicella i vattenflaskan?

Girot - Valpolicella i vattenflaskan? Efter fyra hårda…

Läs mer

solens_mat_liten

Solens mat

Solens mat. Ingen Italien-älskare har väl missat den…

Läs mer

En bastu i Umbrien

Till alla er som har njutit av Tomas Bacoccolis texter här…

Läs mer

Giro d’Italia

Giro d’Italia

Giro d’Italia. På lördag den 8 maj börjar ett av världens…

Läs mer

Torino

Turin – värt ett besök!

Vem hade trott att en industristad som Turin skulle kunna…

Läs mer

Svenskitalienare

Oss svenskitalienare emellan

För fem år sen började en bok skriva sig själv i huvudet på…

Läs mer

Aperitivo

Bjud in till aperitivo hemma

Aperitivo hemma.. Det är många saker som skiljer oss…

Läs mer

Tanti aguiri Roma!

Tanti auguri Roma!

Tanti auguri Roma!. Idag gratulerar vi den eviga staden Rom…

Läs mer

Mozzarella

Vi gillar Mozzarella

Mozzarella är en färskost gjord av ko- eller buffelmjölk.…

Läs mer

resa fantasin

En resa i fantasin

I väntan på det ”goda Italien” är som i väntan på Godot av…

Läs mer

tryffel

En värld av tryffel

Jag kommer aldrig glömma när jag steg in på en enkel…

Läs mer

gorgonzola

Vi gillar Gorgonzola

Gorgonzola är utan tvekan Italiens mest kända blåmögelost,…

Läs mer

Spritz – En bitterljuv historia

Spritz har serverats i sin bittra kostym i över hundra år i…

Läs mer

Venedig

Prosecco och Cicchetti

Bästa sättet att förolämpa en venedigbo är att kalla…

Läs mer

Buona Pasqua!

Buona Pasqua!I ett katolskt land som Italien är såklart…

Läs mer

venedig jubilerar

Venedig jubilerar!

25 mars 421, det är datumet då staden Venedig sägs ha…

Läs mer

grattis itelien

Grattis Italien!

Den 17 mars 1861 proklamerade parlamentet i Turin bildandet…

Läs mer

traffa mig event

Träffa Bacoccoli den 18e mars.

Tryffelsäsongen går mot sitt slut för den här gången. Efter…

Läs mer

Sicilien

Sicilien – Sol och vår!

Sicilien. När vädret här hemma inte visar sig från sin…

Läs mer

fattigas kok

De fattigas kök

Inget får gå förlorat i köket sa alltid min far och mor –…

Läs mer

Vårfunderingar och Vildsparris

Vårfunderingar och Vildsparris

Vårfunderingar och Vildsparris. Fåglarna kvittrar och…

Läs mer

Vitaminer från Sicilien

Under våra kallaste månader är de solmogna blodapelsinerna…

Läs mer

Lär dig laga Involtini nordini!

Lär dig laga Involtini nordini!

På något vis hänger allt samman här i Italien, men det tar…

Läs mer

take away tips

10 take away-tips

Take away tips. Vi älskar italiensk mat och att äta ute på…

Läs mer

det italienska koket

Det italienska köket – ett världsarv?

Italiens ledande mattidning, La Cucina Italia, med anor…

Läs mer

varldens basta resmal

Världens bästa resmål!

Världens bästa resmål. Det kommer väl inte som någon…

Läs mer

vinets-dag

Vinets dag till minne av San Vincenzo

Vinets dag infaller på Sankt Vincents dag den 22 januari…

Läs mer

asa collina blu

La Collina Blu

Vägen från ett hyreshus i Solna till en gård på toscanska…

Läs mer

En trotjänare

En trotjänare uppmärksammas!

I det avlånga landet Italien produceras en stor mängd olika…

Läs mer

tre svenska pasta misstag

Tre vanliga ”svenska” misstag vid servering av pasta

Om du använder en för liten kastrull eller för lite vatten…

Läs mer

pizza i vedugn

Sveriges bästa pizzeria

Om man ska tro de italienska pizza-experterna (och det gör…

Läs mer

det du inte vet

Det du inte vet…

Ungefär så beskriver våra italienska vänner Marche. I…

Läs mer

lucca puccinis hemstad

Lucca – Puccinis hemstad

Lucca blir ofta överskuggad av grannen Pisa med sitt…

Läs mer

haxan som kommer med klappar

Häxan som kommer med klappar

I Italien byter man inte julklappar under julhelgen utan…

Läs mer

internationella pizzadagen

Internationella pizzadagen

1 januari är årets inofficiella pizzadag, och kallas av…

Läs mer

Tryffel fieradeltartufo

Alba White Truffle Fair

Åter sprids ljuvliga dofter i Piemonte av tryffeln från…

Läs mer

Lucia. Lucia – legend, myt och fakta

Lucia – legend, myt och fakta

Legenden om det italienska skyddshelgonet Sankta Lucia är…

Läs mer

Ingen jul utan Panettone

Ingen jul utan Panettone

I Italien spelar maten huvudrollen även under julen då…

Läs mer

Det okända och fascinerande Marche

En hälsning från Peter Nordin!

En hälsning från Peter Nordin! Peter Nordin pratar om Goda…

Läs mer

jonas henningsson American Trails

Grattis Jonas!

Vi skickar våra varmaste gratulationer till vår skribent…

Läs mer

din egen pizzasås

Din egen pizzasås

Vill du göra din egen tomatsås till pizzan? Det är mycket…

Läs mer

isabela rossellini

Italien i fokus på filmfestival

Att ha Italien som tema på Stockholms filmfestival är ett…

Läs mer

Gardasjön äta lunch

Lunch vid Gardasjön

Gardasjön är Italiens största, renaste och mest kända sjö…

Läs mer

Årets upplaga av Giro d’Italia.

Slutspurt i girot

Den här helgen körs de sista etapperna av årets upplaga av…

Läs mer

Den italienska vinskörden 2020

Röster om vinskörden 2020

Årets skörd är nu i princip avslutad och den kan…

Läs mer

Äkta napaolitansk pizza

Äkta napolitansk pizza

Äkta napolitansk pizza - Lilla Napoli i Falkenberg placerar…

Läs mer

Italienska är idag det tredje mest talade språket i EU

Sagt om språket

Italienska är idag det tredje mest talade språket i EU, där…

Läs mer

Söt start på dagen

Söt start på dagen

En krispig croissant och en kopp cappuccino är vinnande…

Läs mer

Q-märkta utvald krogar

Q-märkta krogar

”Marchio Ospitalità Italiana” är ett världsomspännande…

Läs mer

rosa prosecco

Rosa Prosecco

Det populära Prosecco-bubblet, från Veneto och Friuli i…

Läs mer

Narhet-ar-karlek

Närhet är kärlek

Närheten till råvaran ger vördnad och respekt varje gång…

Läs Mer

Kallpressad-olivolja-Una-storia-magica

Kallpressad olivolja – Una storia magica

Från romartiden finns användning av kallpressad olivolja…

Läs Mer

Apuliens-grona-guld

Apuliens gröna guld

Apulien producerar nästan hälften av landets olivolja.…

Läs Mer

Kåseri: Harrys Bar och lantkyckling alla ’piccata’

Jag är på besök hos den mest klassiska restaurangen du kan…

Läs Mer

Limoncello-citroner-och-traditioner

Limoncello – citroner och traditioner

Att italienare älskar upplevelser kring sin mat är väl…

Läs Mer

Gelato Caput Mundi – familjen tar Romersk gelato till Södermalm

I Axel Landquist Park på Södermalm i Stockholm står det en…

Läs Mer

11-matnyttiga-tips-i-Rom

11 matnyttiga tips i Rom

Mat och dryck står alltid i centrum vid ett besök i…

Läs Mer

Bland-pastellfärgade-hus-och-dolda-vikar

Bland pastellfärgade hus och dolda vikar

Slå dig ner på stranden medan solen tar sig upp över…

Läs Mer

Ett-kaseri-av-Peter Nordin-Italien

Kycklingen, kocken, och hallon från himlen

Jag tänker ofta på den stora skillnaden av liv vi hade i…

Läs Mer

Smaka-pa-Dolomiterna

Smaka på Dolomiterna

Uppleva de bästa restaurangerna i de charmiga…

Läs Mer

kor-ditt-eget-giro!

Kör ditt eget Giro!

Just nu kämpar sig cyklisterna i Giro d’Italia uppför, och…

Läs Mer

pesto

Pesto – Genuas gröna kung

För oss i Sverige är basilika bara basilika, men så enkelt…

Läs Mer